Už se to blíží, za chvíli si budeme moct i v ČR pořídit iPhone XS a iPhone XS Max. Oba dva modely už týden usilovně testuji v USA a porovnávám s iPhonem X. Nafotili jsme přes 1000 fotek, natočili několik hodin videa a porovnali všechny tři modely z pohledu fotografa. Jak to dopadlo?



Vyplatí se upgrade na iPhone XS či iPhone XS Max?
Pokud máte starý iPhone až po iPhone 7, tak budete z novinek úplně vedle. Rozhodně doporučuji upgrade. V případě iPhonu 8 už není rozdíl tak dramatický, přesto je velký. Pokud chcete skvělý displej, lepší fotky a videa, neváhejte. U iPhonu X se z mého pohledu přechod na XS nevyplatí, přestože viditelně lépe fotí i nahrává videa. Přechod na XS Max, pokud chcete větší displej je příjemný a jako bonus jsou zde desítky vylepšení.

A fotograficky?
Stejné rozlišení a podobná optika znamenají, že za dobrého světla jsou fotky prakticky totožné. Jakmile je světla méně nebo u nočních fotek je rozdíl opravdu výrazný – víc detailů, méně šumu, méně neostrosti a lepší barvy. Fotoaparát rychleji reaguje a nový portrétní režim je fakt supr. Asi nejvíc mě dostalo nové HDR video, které je při 4K/30 opravdu skvělé. pro někoho to mohou být rozdíly malé, pro mě zásadní, takže pořizuji iPhone XS Max.