Výsledky nové studie naznačují, že funkce jako je Night Shift ve skutečnosti spánek vůbec nezlepšují. Funkce Night Shift‌, která byla představena v systému iOS 9, je navržena tak, aby snižovala množství modrého světla, které zařízení iOS vydává ve večerních hodinách.



Tato funkce využívá hodiny a geolokaci zařízení k určení, kdy je západ slunce, a automaticky posune barvy displeje do teplejších barev a ráno vrátí displej do normálního nastavení. Funkce je založena na studiích, které prokázaly, že modré světlo může negativně ovlivnit spánek změnou cirkadiánního rytmu těla. Výsledky nové studie BYU zveřejněné v časopise Sleep Health však tuto teorii nepotvrdili. Profesor psychologie BYU Chad Jensen a vědci z Lékařského centra dětské nemocnice v Cincinnati porovnali výsledky spánku jednotlivců ve třech kategoriích: ti, kteří v noci používali svůj telefon se zapnutou funkcí „Night Shift“, ti, kteří používali telefon bez této funkce a ti, kteří před spaním telefon vůbec nepoužívali.

„Mezi těmito lidmi nebyly žádné rozdíly,“ řekl Jensen. „Night Shift‌ není lepší než používat telefon bez této funkce nebo dokonce vůbec nepoužívat žádný telefon.“ Studii se účastnilo 167 lidí ve věku od 18 do 24 let, kteří uvedli, že denně používají smartphone. Účastníci byli požádáni, aby strávili alespoň osm hodin v posteli, během nichž nosili akcelerometr na zápěstí, aby zaznamenali jejich spánkovou aktivitu. Jednotlivcům byla také nainstalována aplikace pro sledování jejich používání telefonu. Aplikace měřila výsledky spánku, které zahrnovaly celkovou dobu spánku, kvalitu spánku, probuzení a čas potřebný k usnutí.