Apple pokračuje ve své práci na vlastním vozidle a jeho cílem je vytvořit plně autonomní vozidlo, uvádí Bloomberg. Práce na Apple Car začaly již v roce 2014 a od té doby prošel projekt několika změnami.



V jednu chvíli se objevily zprávy, které naznačovaly, že Apple zrušil práci na vozidle a místo toho se zaměřil na software. Nyní je jasné, že Apple hodlá uvést na trh své vlastní vozidlo. Jak vysvětluje Bloomberg, Apple pracoval na dvou variantách vozidel, jedno s omezenými schopnostmi samořízení a druhé plně autonomní, které nevyžaduje řidiče, a společnost bude nyní pokračovat touto druhou cestou pod vedením Kevina Lynche, který se do projektu zapojili začátkem tohoto roku.

Apple dosáhl milníku ve vývoji systému autonomního vozu a dokončil základní práci na čipu. Automobilový čip Apple je nejpokročilejším komponentem, který Apple interně vyvinul a je tvořen primárně neuronovými procesory, které si poradí s umělou inteligencí potřebnou pro autonomní řízení. Apple chce, aby jeho auto bylo bezpečnější než ty, které vyrábí Waymo a Tesla, s bezpečnostními prvky, aby se předešlo poruchám.

Vozidlo bude elektrické, přičemž Apple diskutuje o nabíjení, které je kompatibilní s kombinovaným nabíjecím systémem, takže majitelé vozidel Apple budou moci využívat globální síť nabíječek. Pomocí vozů SUV Lexus vybavených skenery LiDAR a dalším vybavením Apple testoval svůj autonomní systém. Říká se, že Apple hodlá vydat své auto za čtyři roky, což by znamenalo kolem roku 2025. Zda bude Apple schopen dosáhnout tohoto cíle, bude záviset na tom, zda společnost dokáže vyvinout plně samořídící systém.