Po nedávných protestech v továrně, způsobených tím, že Foxconn nevyplatil slíbené bonusy, a rostoucím obavám z propuknutí COVID-19 v továrně došlo k hromadným odchodům zaměstnanců. Více než 20 000 nových zaměstnanců prý odešlo.



Interní odhad údajně říká, že by mohlo dojít ke ztrátě více než 30 % výroby, přičemž výroba řady iPhone 14 již zaostává za poptávkou v klíčovém období před Vánocemi. Problém začal, když došlo k propuknutí COVID-19 v největším montážním závodě společnosti Foxconn v Zhengzhou – místně známém také jako iPhone City. Foxconn zavřel jídelnu a zavedl velmi přísnou kontrolu nad tím, kam smí zaměstnanci chodit. Netrvalo dlouho a pracovníci si stěžovali, že se v továrně nadále šíří infekce a že není dostatek jídla a léků. Značné množství lidí se rozhodlo utéct a vrátit se domů.

Foxconn zpočátku nabízel bonusy, aby zaměstnance přesvědčil, aby zůstali, a poté je zvýšil až desetinásobně. Nově přijatí zaměstnanci si stěžovali, že jim nejsou vypláceny slíbené prémie, což vedlo k protestům. Foxconn později přiznal, že udělal technickou chybu ohledně bonusů, a slíbil, že ji napraví. Společnost nabídla každému, kdo chtěl odejít, výstupní výplatu odpovídající jednomu až dvěma měsíčním platům. Zpráva agentury Reuters naznačuje, že více než 20 000 pracovníků toho využilo a odešlo. Videa zveřejněná v pátek na čínských sociálních sítích zachycovala davy a dlouhé fronty zaměstnanců se zavazadly ve frontách na autobusy.