Apple se obvykle příliš nezaměřuje na aplikaci Kalkulačka, ale s iOS 18 dostává zajímavé nové funkce a překvapivou integraci s aplikací Poznámky. V dnešním článku se podíváme na to, co je nového v aplikaci Kalkulačka v ‌iOS 18‌ (a iPadOS 18).



Matematické poznámky

Největší změnou v aplikaci Kalkulačka je přidání matematických poznámek, což je funkce, která je v podstatě integrací mezi kalkulačkou a aplikací Poznámky. Matematické poznámky vám umožňují zadávat rovnice v aplikaci Poznámky a nechat je automaticky řešit. Můžete tak například spočítat, kolik všichni dluží za skupinový výlet, nebo si rozdělit účet za večeři. Můžete také vytvářet složitější rovnice, definovat proměnné a poté tyto definice používat pro své výpočty. Matematické poznámky je technicky funkce aplikace Poznámky, ale ve skutečnosti můžete spustit matematickou poznámku v aplikaci Kalkulačka a používat ji přímo tam, aniž byste museli přecházet na Poznámky.

  • Otevřete aplikaci Kalkulačka.
  • Klepněte na symbol kalkulačky v levé dolní části aplikace.
  • Vyberte Matematické poznámky.
  • Klepněte na symbol nové poznámky vpravo dole na displeji.
  • Začněte s výpočty.
  • Totéž můžete provést přímo v aplikaci Poznámky s jakoukoli existující nebo novou poznámkou. Všechno je to stejná funkce, jen je přístupná z různých míst.

Matematické poznámky na iPadu

S ‌iPadOS 18‌ fungují Matematické poznámky stejným způsobem, ale je tu další bonus – můžete použít Apple Pencil. Jakmile spustíte matematickou poznámku z aplikace Kalkulačka nebo z aplikace Poznámky, můžete své rovnice psát ručně a nechat je vyřešit úplně stejným způsobem.

Matematické poznámky v celém systému

Ve skutečnosti můžete používat Matematické poznámky téměř kdekoli v operačním systému. Pokud zadáte rovnici například do vyhledávání, dostanete výsledek a totéž platí pro aplikace, jako jsou Zprávy.

Převod jednotek

Když používáte Matematické poznámky, můžete provádět převody jednotek. Stačí zadat, co chcete převést, a výsledek se automaticky zobrazí. Pokud například zadáte 10 kilogramů na libry v rozhraní Matematických poznámek v aplikaci Kalkulačka, automaticky se vygeneruje výsledek. Převody jednotek fungují ve vyhledávání, zprávách, poznámkách, aplikaci Kalkulačka a dalších.

Historie výpočtů

Pokud otevřete aplikaci Kalkulačka a klepnete na tři řádky v levém horním rohu rozhraní, můžete vidět historii všech výpočtů, které jste do aplikace zadali. iOS zde ukládá pouze výpočty provedené pomocí základní nebo vědecké kalkulačky a matematické poznámky se ukládají v aplikaci Poznámky. Můžete dlouze stisknout kterýkoli z výpočtů a zkopírovat buď výraz nebo výsledek, a pokud přejedete prstem, můžete je ze seznamu odstranit. Můžete také klepnout na tlačítko Upravit a vybrat několik výrazů, které chcete odstranit, nebo pomocí možnosti Smazat vše výpočty vymazat.

Orientace na výšku

Nyní můžete používat vědeckou kalkulačku v orientaci na výšku, takže už nemusíte otáčet svůj iPhone na šířku, abyste se k němu dostali.