iOS 18 bude vydán letos na podzim se spoustou nových funkcí, jako je Apple Intelligence, nové nástroje pro přizpůsobení a další. Ale jedna z největších změn přichází do aplikace Zprávy – podpora RCS zpráv.



Díky RCS bude zasílání zpráv mezi iPhony a Androidy fungovat lépe než kdy předtím. Když chcete zaslat textovou zprávu, máte na výběr několik metod.

  • iMessage je vlastní proprietární systém zasílání textových zpráv společnosti Apple. Uživatelé iPhonu, Macu a iPadu spolu mohou komunikovat přes iMessage. To se v iOS 18 nemění. Konverzace iMessage používají modré bubliny.
  • SMS/MMS tvoří systém textových zpráv, který je výchozí při komunikaci s uživatelem Androidu. SMS/MMS konverzace používají zelené bubliny.
  • RCS je jako novější, lepší verze SMS a MMS, díky níž bude zasílání zpráv mezi iPhony a Androidem lepší než kdykoli předtím. RCS je zkratka pro Rich Communication Services a je již nějakou dobu široce dostupná na zařízeních Android. Zatímco SMS/MMS jsou technicky rozšířenější, jedná se o starší technologii a přináší více omezení.

Uživatelé zařízení Android podporující RCS mohou například reagovat na zprávy pomocí srdce, palce nahoru nebo jiných reakcí. RCS také umožňuje odesílání kvalitnějších fotografií a videí, potvrzení o přečtení, indikátory psaní a další. V iOS 17 a předchozích verzích může být zasílání zpráv mezi iPhonem a zařízením Android nespolehlivé. Je to proto, že iPhone se v těchto situacích spoléhal na SMS/MMS a to jsou starší technologie, které s iMessage nefungují tak dobře. Zprávy RCS budou stále používat spíše zelené bubliny než modré, ale pro každodenní použití by měly být mnohem spolehlivější. Nebudete se muset bát, že média nebude možné poslat, protože jsou příliš kvalitní, nebo že se zprávy ztratí, jak se někdy stává. A budete moci používat více funkcí, které znáte.
RCS se při odesílání zpráv spoléhá na mobilní data, takže v situacích, kdy nemůžete používat data, bude váš iPhone využívat SMS.