V páté beta verzi iOS 18, iPadOS 18 a macOS Sequoia je nyní k dispozici nová funkce pro Safari – Kontrola rozptýlení (Distraction Control). Tato funkce je navržena tak, aby omezila rušivé prvky z článků a webových stránek.



Mezi tyto prvky patří například přihlašovací okna, vyskakovací okna s preferencemi souborů cookie, bannery pro přihlášení k odběru newsletteru, automaticky přehrávaná videa a další. Funkci lze použít ke skrytí statického obsahu na stránce, ale nejedná se o blokovač reklam a nelze ji použít k trvalému skrytí reklam. Reklamu lze dočasně skrýt, ale tato funkce nebyla navržena pro reklamy a reklama se po obnovení znovu zobrazí. Funkce nebyla vytvořena pro prvky na webové stránce, které se pravidelně mění.

Chcete-li použít kontrolu rozptýlení, přejděte do nabídky stránek a vyberte možnost Skrýt rušivé položky. Můžete vybrat oblast na stránce, kterou chcete skrýt, a statický obsah, který vyberete, zůstane skrytý. Je to dobrý způsob, jak eliminovat otravná vyskakovací okna, která se objevují při procházení internetových obchodů, čtení článků a podobně. Nastavení se nesynchronizují mezi zařízeními, takže budete muset skrýt prvky webu na každém ze svých zařízení. Chcete-li okamžitě zobrazit všechny skryté prvky na webové stránce, můžete použít možnost „Zobrazit skryté položky“.