Společnost Aqara představila nový senzor, který je navržen tak, aby udržoval produkty chytré domácnosti, jako jsou světla, rozsvícené, když je někdo v místnosti. Snímač přítomnosti FP1E ​​využívá Zigbee, ale je schopen se připojit k HomeKit a dalším platformám.



Snímač přítomnosti FP1E ​​využívá technologii milimetrových vln k detekci i nepatrných pohybů pro rychlou detekci přítomnosti, kterou lze použít ke spuštění automatizace ‌HomeKit‌. Pokud například chcete, aby se v prádelně rozsvítilo světlo, když vejdete dovnitř, potřebujete senzor kompatibilní s HomeKit. Snímač přítomnosti se liší od snímače detekce pohybu tím, že nadále rozpoznává, když je někdo v místnosti, a udržuje automatizaci aktivní. Standardní pohybové čidlo může rozsvítit světla, ale vypne ji spíše časovač než pokračující přítomnost osoby.

FP1E je schopen určit, že je někdo v místnosti, i když osoba klidně sedí nebo leží, a navíc dokáže rozpoznat, když osoba opustí místnost, aby spustila automatiku pro zhasnutí světel nebo jiného domácího produktu. Aqara říká, že nový senzor je schopen detekovat přítomnost do vzdálenosti až 20 stop a může monitorovat místnost o velikosti až 538 čtverečních stop, pokud je namontován na stropě. Senzor je schopen rozlišit lidský pohyb od domácích mazlíčků a neživých předmětů, jako jsou závěsy, které by se mohly pohnout z klimatizace.