Pavel Durov, 39letý miliardář ruského původu, zakladatel a generální ředitel společnosti Telegram, byl zatčen na letišti Le Bourget u Paříže v sobotu pozdě večer. K zatčení došlo krátce poté, co Durov přiletěl soukromým tryskáčem z Ázerbájdžánu.



Zatčení údajně souvisí s vyšetřováním několika agentur, kvůli údajnému selhání moderování obsahu na platformě Telegram, která mohla napomáhat trestné činnosti. Podle zdrojů, které hovořily s agenturou Reuters, francouzské úřady zahlédly Durova na seznamu cestujících a rozhodly se ho zatknout kvůli existujícímu zatykači. Několik zpráv francouzské televize uvedlo, že úřady vyšetřují údajná selhání moderování v aplikaci Telegram, která podle nich mohla napomáhat řadě nezákonných aktivit, včetně terorismu, obchodu s drogami, praní špinavých peněz, podvodů a zneužívání dětí. Společnost Telegram, která sídlí v Dubaji, reagovala na Durovovo zatčení prohlášením, že společnost dodržuje zákony EU, včetně zákona o digitálních službách a že její postupy moderování jsou v rámci průmyslových standardů a neustále se zlepšují.

Společnost zdůraznila, že Durov nemá co skrývat a často cestuje po Evropě, a označila za absurdní tvrdit, že platforma nebo její vlastník jsou zodpovědní za zneužití této platformy. Zatčení vyvolalo kritiku z různých stran, včetně majitele X (Twitter) Elona Muska, který na platformu zveřejnil hashtag „#FreePavel“. Durov, často označovaný jako „Ruský Mark Zuckerberg“, založil Telegram v roce 2013 poté, co opustil Rusko kvůli konfliktům s úřady. V roce 2018 začalo Rusko blokovat Telegram poté, co aplikace odmítla udělit státním bezpečnostním službám přístup ke zprávám uživatelů, ale zákaz byl v roce 2020 zrušen, když Telegram souhlasil s pomocí při vyšetřování extremismu. Telegram se od té doby rozrostl na téměř 1 miliardu uživatelů a stal se zásadním komunikačním nástrojem, zejména na Ukrajině od ruské invazi v roce 2022.