Po sporu mezi Elonem Muskem a brazilským Nejvyšším soudem byla od pátečního večera oficiálně zablokována sociální síť X v Brazílii. V důsledku toho soud žádal, aby Apple odstranil X z brazilského App Store.



Brazilský soud však později zmírnil zákaz a již nevyžaduje, aby Apple a Google odstranily aplikaci ze svých obchodů. Přístup na sociální síť je ale v zemi stále blokován. X byl zapojen do mnoha sporů od doby, kdy jej získal Elon Musk v roce 2022, kdy se ještě jmenoval Twitter. Odhaduje se, že X má kolem 400 milionů aktivních uživatelů po celém světě, z toho 20 milionů v samotné Brazílii. Nedávné události ale vedly brazilský nejvyšší soud k tomu, že tento pátek zakázal X v zemi. Před několika týdny Musk zavřel kancelář X v Brazílii a propustil všechny zaměstnance brazilské pobočky.

Rozhodnutí přišlo poté, co X napsal dopis o nesouhlasu s žádostmi brazilského nejvyššího soudu o odstranění určitých profilů považovaných za škodlivé pro šíření nepravdivých informací, zejména proto, že v zemi probíhají volby. Brazilské zákony však vyžadují, aby sociální sítě působící v zemi měly místního právního zástupce. Protože Musk nevyhověl brazilskému soudu a nejmenoval právního zástupce pro X v Brazílii, byla platforma nyní v zemi zakázána. X již v Brazílii zaplatil více než 3 miliony dolarů na pokutách za neuposlechnutí místních soudních příkazů k odstranění profilů považovaných za škodlivé.