Všechny modely iPhone 16, které Apple dnes představil, mají nové tlačítko pro ovládání fotoaparátu, které se nachází na pravé straně iPhonu pod tlačítkem napájení. Tlačítko lze použít pro řadu různých funkcí při pořizování snímků a videa.



Apple říká, že tlačítko Ovládání fotoaparátu má fungovat buď v režimu na šířku nebo na výšku, a bylo vyrobeno se senzorem síly a dotykovým senzorem pro podporu různých gest.

  • Jediným kliknutím – otevřete aplikaci Fotoaparát (nebo aplikaci třetí strany).
  • Jediným kliknutím, otevřený fotoaparát – pořiďte fotku.
  • Klikněte a podržte – Otevřete aplikaci Fotoaparát a spusťte nahrávání videa.
  • Lehké stisknutí – Otevřete ovládací prvky, jako je zoom. Toto tlačítko také podporuje zaostření a expozici (přichází letos na podzim).
  • Dvojité stisknutí – Vyvolejte nabídku náhledu fotoaparátu a vyberte různé ovládací prvky, jako je expozice nebo hloubka ostrosti.
  • Přejetí prstem – Přepínání mezi dostupnými možnostmi nastavení a také změna parametrů, jako je zoom, expozice nebo hloubka ostrosti, když je vybrán ovládací prvek.

Vývojáři třetích stran budou moci využít tlačítko ovládání fotoaparátu pro své aplikace k úpravě nastavení a bude fungovat v aplikacích, jako je Snapchat. Uživatelé budou moci pomocí tlačítka také otevřít aplikaci Fotoaparát a namířit ji na objekt, aby získali informace o tomto objektu gestem kliknutí a podržení. Namíříte-li jej například na restauraci, zobrazí se otevírací doba a hodnocení, zatímco namířením na rostlinu rostlinu identifikujete.