Apple přidává funkci detekce spánkové apnoe do Apple Watch Series 10, Apple Watch Ultra 2 a Apple Watch Series 9. Vzhledem k tomu, že spánková apnoe je poruchou dýchání, je snadné předpokládat, že vyžaduje senzor kyslíku v krvi, ale Apple ve skutečnosti používá úplně jiný způsob.



Funkce Porucha dechu využívá vestavěný akcelerometr k detekci malých pohybů na zápěstí, které jsou spojeny s přerušením normálního dýchání během spánku. Apple Watch shromažďuje data za 30 dní a poté je analyzuje a upozorní uživatele, pokud se vyskytnou trvalé známky středně těžké až těžké spánkové apnoe. Uživatelé uvidí zvýšené nebo nezvýšené hodnoty v části Dechové poruchy v aplikaci Zdraví a data lze použít ke sdílení s lékařem, aby získali informace o dalších krocích pro diagnostiku a léčbu spánkové apnoe. Při spánkové apnoe se během spánku na okamžik zastaví dýchání, což tělu brání v získávání dostatečného množství kyslíku a často se tím člověk probudí.

Může to být obtížné diagnostikovat, protože k němu dochází během spánku a Apple říká, že se odhaduje, že celosvětově tím trpí více než 1 miliarda lidí. Apple říká, že jeho algoritmus pro oznamování spánkové apnoe byl vytvořen pomocí pokročilého strojového učení a rozsáhlého souboru dat testů spánkové apnoe na klinické úrovni a poté byl ověřen v klinické studii. Každý účastník měl alespoň mírnou spánkovou apnoe. Apple očekává, že funkce již brzy získá povolení k uvedení na trh od FDA a dalších globálních zdravotnických úřadů a tento měsíc bude dostupná ve více než 150 zemích.