Jednou z nových funkcí, která je k dispozici v řadě iPhone 16 je rychlejší bezdrátové nabíjení a možná vás bude lákat pořídit si novou nabíječku MagSafe spojenou s výkonnějším adaptérem, abyste mohli využít rychlost nabíjení 25 W.



Ale to, že můžete telefon nabíjet rychleji, neznamená, že byste měli. Původní standard Qi pro bezdrátové nabíjení byl omezen na 7,5 W. MagSafe to zdvojnásobil na 15W, přičemž tomu odpovídal i standard Qi2. S řadou iPhone 16 však Apple dále zvyšuje výkon bezdrátového nabíjení. Rychlosti nabíjení jsou stejné v celé letošní řadě, včetně iPhone 16, iPhone 16 Plus, iPhone 16 Pro a iPhone 16 Pro Max – s bezdrátovým nabíjením MagSafe až 25 W s 30W adaptérem nebo vyšším. Jak jsme uvedli dříve, platí to pouze v případě, že si koupíte zcela novou nabíječku MagSafe.

Ale i když se rychlejší nabíjení může hodit, také více zatěžuje baterii. Pokud tedy nabíjíte iPhone přes noc, možná bude lepší zůstat u stávajících 15W nabíječek. Ano, iPhony mají funkce inteligentní správy baterie, které nabíjejí na 80 %, dokud se neblíží čas probuzení, kdy se nabijí do 100 %. Tyto funkce snižují opotřebení baterie, ale stále platí, že čím vyšší je rychlost nabíjení, tím rychleji se sníží kapacita baterie. Vzhledem k tomu, že většině z nás i 7,5W nabíječka plně nabije náš iPhone, když spíme, a pravděpodobně použijeme kabelovou nabíječku při těch příležitostech, kdy potřebujeme dobití v poledne, nová 25W nabíječka pravděpodobně nedává smysl.