Meta přiznala, že použila všechny veřejné příspěvky na Facebooku a Instagramu vytvořené od roku 2007, aby trénovala svůj generativní model umělé inteligence. Přiznání bylo učiněno během veřejného šetření v Austrálii.



Společnost již dříve přiznala, že plánuje používat příspěvky a fotografie k výcviku svých systémů AI, ale dříve nesouhlasila s tím, že tak činí již mnoho let. V červnu generální ředitel Mark Zuckerberg uvedl, že bude používat veřejné příspěvky k trénování AI.
Oznámení vyvolalo velké obavy poté, co řekl, že společnost má více uživatelských dat, než bylo použito k trénování ChatGPT – a brzy je použije k trénování vlastních systémů AI. Plán společnosti využívat příspěvky a komentáře na Facebooku a Instagramu k trénování AI vyvolává obavy o soukromí.

Meta nyní připouští, že se to děje od roku 2007. Australské vyšetřování metod ochrany osobních údajů společnosti Meta vedlo k přiznání společnosti, že posledních 17 let používá veřejné příspěvky, fotografie a komentáře z Facebooku i Instagramu. Ředitelka ochrany osobních údajů společnosti Meta Melinda Claybaughová to zpočátku popřela. Pravdou je, že pokud jste tyto příspěvky od roku 2007 nenastavili jako soukromé, Meta použije  všechny fotky a všechny texty z každého veřejného příspěvku na Instagramu nebo Facebooku od roku 2007. Meta nepoužívala účty lidí mladších 18 let, ale souhlasila s tím, že obsahuje fotografie dětí, které rodiče zveřejnili na svých účtech.