Začátkem tohoto roku Apple oznámil některé změny ve svých zásadách oprav. Celkově společnost uživatelům usnadnila opravu iPhonu pomocí originálních dílů. Současně však Apple také oznámil, že přinese Zámek aktivace také pro komponenty iPhonu.



Tato nová funkce je nyní k dispozici a funguje v systému iOS 18. Jak poznamenal BetaProfiles, RC verze iOS 18 vydaná v pondělí vývojářům a veřejným testerům umožňuje použít zámek aktivace pro komponenty iPhonu. Tato funkce, jak již Apple dříve popsala, propojuje váš Apple účet nejen s vaším iPhonem, ale také s komponentami, jako je baterie, fotoaparáty a displej na základě jejich individuálních sériových čísel. Cílem Applu je ukončit prodej dílů z kradených iPhonů. Vzhledem k tomu, že iPhony mají Zámek aktivace, většina kradených telefonů se prodává na černém trhu na díly, které jsou stále poměrně cenné. Nyní, když iPhone detekuje použitou součást, požádá o heslo vlastníka původního zařízení.

Tato funkce byla navržena tak, aby omezila krádeže iPhonu tím, že zablokuje reaktivaci ztraceného nebo odcizeného iPhonu. Pokud zařízení zjistí, že podporovaný díl byl získán z jiného zařízení s aktivovaným zámkem aktivace nebo režimem ztraceného zařízení, budou možnosti kalibrace pro tento díl omezeny. Někteří lidé se pokusili tuto funkci vyzkoušet a zařízení skutečně požaduje heslo účtu k odemknutí a ověření použitého komponentu.
Samozřejmě se vždy bude někdo snažit prolomit bezpečnostní systémy Apple, ale je hezké vidět, jak společnost investuje do způsobů, jak odradit od krádeží iPhonů. iOS 18 vyjde pro veřejnost v pondělí 16. září. Vyžaduje iPhone XR nebo novější. Stojí za zmínku, že zámek aktivace pro díly se prozatím vztahuje pouze na iPhone a nebude fungovat pro iPady s iPadOS 18.