Když Apple začátkem tohoto roku představil iPad Pro s čipem M4, společnost do něj v tichosti přidala novou funkci ochrany osobních údajů, která se nazývá „Secure Exclave“. Nyní společnost přináší stejnou technologii do modelů iPhone 16.



Podrobnosti o Secure Exclave poprvé odhalil vývojář Guilherme Rambo. Secure Exclave je nová bezpečnostní součást čipu M4 (a také nyní A18), která se používá k lepšímu zajištění soukromí uživatelů. Na iPadech se stará o vykreslování indikátoru fotoaparátu a mikrofonu na OLED displeji, takže je pro škodlivé aplikace těžší používat tyto senzory a indikátor obejít. Při použití mikrofonu nebo kamery je odpovídající indikační bod efektivně vykreslen v zařízení, takže je mnohem méně pravděpodobné, že jakýkoli malware nebo aplikace  bude mít přístup k těmto senzorům bez vědomí uživatele.

Stojí za zmínku, že Secure Exclave se liší od funkce, která byla přítomna na zařízeních Apple od přidání Touch ID do iPhone 5s. Apple poprvé představil světelné indikátory mikrofonu a kamery – drobné oranžové a zelené tečky, které se objevují, když jsou tyto senzory používány – s iOS 14. Tyto indikátory byly navrženy tak, aby zvýšily povědomí uživatelů o tom, kdy může aplikace poslouchat nebo natáčet video, ve snaze zabránit škodlivým aplikacím v použití těchto funkcí bez souhlasu uživatele.