O víkendu známý opravárenský web iFixit sdílel video, které zobrazuje teardown iPhonu 16 a iPhonu 16 Plus a doprovodný příspěvek. Video ukazuje nový proces vyjímání baterie na iPhonu 16.



Baterie iPhone 16 a iPhone 16 Plus mají inovativní typ lepidla, které lze snadno uvolnit nízkonapěťovým elektrickým proudem. K tomu je potřeba připojení aligátorových svorek k 9V baterii, připojení červené svorky ke stříbrnému poutku na baterii iPhonu a připojení černé/negativní svorky k pravému spodnímu uzemňovacímu šroubu na spodním modulu reproduktoru iPhonu. Po 90 sekundách by se lepidlo mělo odlepit a baterii pak lze z iPhonu snadno vyjmout. iFixit popsal tento nový proces jako „revoluční“ a vysvětlil, jak funguje: „Představte si sušenku Oreo se silnou vrstvou krému s dvojitou náplní. Zjistíte, že když ponoříte pouze spodní sušenku do mléka a oddělíte sušenku, náplň se vždy přichytí k horní sušence.“

„Podobně, když zapneme lepidlo, proud zoxiduje protilehlý povrch negativní/anoda a uvolní z něj lepidlo. Lepicí „výplň“ mezi baterií a rámem se pak přilepí na jakýkoli povrch, který je připojen ke kladnému pólu.“ Společnost iFixit uvedla, že iPhone 16 je dosud nejlépe opravitelným iPhonem: „Dáváme telefonu chvályhodné skóre 7 z 10 opravitelnosti (prozatímní, čeká se na vydání dílů Apple). Není to Fairphone, ale Apple udělal několik důležitých kroků ve zlepšení opravitelnosti zařízení.“ Tento nový proces používají pouze iPhone 16 a iPhone 16 Plus. Baterie iPhone 16 Pro a iPhone 16 Pro Max mají stále natahovací lepicí poutka.