Bývalý šéf designu společnosti Apple Jony Ive oficiálně potvrdil své zapojení do projektu umělé inteligence s generálním ředitelem OpenAI Samem Altmanem. Potvrzení se objevilo v profilu v deníku The New York Times, čímž se ukončily spekulace, které začaly téměř před rokem o potenciální spolupráci mezi těmito dvěma muži.



Hardwarový AI projekt je údajně financován Ivem a Emerson Collective, společností, kterou založila Laurene Powell Jobs. Podle zprávy by projekt mohl do konce roku získat až 1 miliardu dolarů, což signalizuje značný zájem investorů. Navzdory svému vysoce postavenému vedení je projekt stále v rané fázi a v současné době na něm pracuje pouze 10 zaměstnanců. V týmu jsou však bývalí designéři Applu Tang Tan a Evans Hankey, kteří oba úzce spolupracovali s Ivem na iPhonu. Iveho designová firma LoveFrom stojí v čele procesu návrhu zařízení. Spolupráce mezi Ivem a Altmanem údajně vzešla z diskusí o potenciálu generativní umělé inteligence umožňující nové typy výpočetních zařízení.

Schopnost této technologie zpracovávat složité požadavky je považována za klíčový faktor při vytváření nových uživatelských zkušeností, které přesahují tradiční možnosti softwaru. I když konkrétní podrobnosti o produktu AI a době jeho vydání nejsou jasné, tým si již vybudoval významnou přítomnost v San Franciscu a pracuje na kancelářské budově o rozloze 32 000 čtverečních stop. Tento nový projekt představuje Iveův nejvýznamnější technologický projekt od odchodu z Applu v roce 2019. Poté, co opustil svou roli hlavního designéra, Ive pokračoval ve spolupráci s Apple jako konzultant prostřednictvím LoveFrom až do roku 2022, kdy bylo partnerství oficiálně uzavřeno.