Aktualizace iOS 18 přináší do aplikace Fotky nové výkonné funkce, které vám umožní najít konkrétní obrázky s přesností. V dnešním článku si ukážeme, jak co nejlépe využít nové funkce aplikace.



Místo jednoduchých klíčových slov zkuste hledanou fotografii podrobně popsat. Aplikace nyní dokáže porozumět složitým dotazům a najít obrázky na základě konkrétních prvků v nich. Pokud jste například dříve identifikovali přátele a rodinu pomocí funkcí Lidé a mazlíčci, můžete vyhledat například „usmívající se táta“. Čím konkrétnější budete, tím lepší budou výsledky. Můžete dokonce hledat akce nebo emoce, například „děti se smějí na houpačce“ nebo „pár tančí na svatbě“.

Nová funkce vyhledávání je také velmi užitečná při hledání objektů a scén. Zkuste dotazy jako „auto u jezera“ nebo „západ slunce nad městem“. Při hledání můžete kombinovat více prvků, například „žluté květiny ve váze u okna“. Milovníkům jídla mohou vyhledávání výrazu jako „pizza s houbami“ nebo „steak a hranolky“ pomoci najít inspiraci z vaší fotoknihovny. Při hledání lidí nyní můžete zahrnout podrobnosti o jejich vzhledu nebo akcích. „Máma v zeleném klobouku se sklenkou vína“ nebo „Emma ve svatebních šatech“ jsou příklady toho, jak konkrétní můžete být.

Aplikace Fotky umí dokonce vyhledávat ve videích. Pokud si pamatujete konkrétní okamžik ve videu, ale nemůžete si vzpomenout které video to je, zkuste scénu popsat. Například výraz „ohňostroj nad jezerem“ vás může přenést přímo do tohoto okamžiku. Pamatujte, že aby tyto funkce fungovaly, potřebuje aplikace Fotky čas na indexování vaší knihovny. Tento proces probíhá na vašem zařízení, aby bylo chráněno vaše soukromí, takže buďte trpěliví, pokud vyhledávání nejsou po aktualizaci na iOS 18 okamžitě přesná. Nová funkce vyhledávání vám může pomoci znovu objevit zapomenuté vzpomínky a snadno najít konkrétní obrázky. Nebojte se být při vyhledávání kreativní – možná budete překvapeni, co aplikace dokáže najít.