Indická vláda se může s Applem dohodnout na speciálních podmínkách a ustoupit ze svých požadavků pro zahraniční investory. Apple požádal o řadu ústupků, včetně vyjímek na 15ti leté dovozní clo na iPhone komponenty, výrobního zařízení a spotřební materiál.



Pro Indii by to byla velká výhra v podobě největšího investora na světě. Zároveň by bylo splněn investiční program pro „Made in India“.

Ministerstvu financí se však na tyto výjimky vč. ztráty příjmu z dovozního cla, příliš nezamlouvají. Zvláště je potom brán zřetel na férovost, protože ustupování z podmínek by muselo být následně připraveno i pro jiné zahraniční společnosti.

Pobídky pro investory jsou otevřeny pro všechny firmy, ale praxe může ukázat výjimky podle velikosti investice a to si Apple uměl vždy dobře zařídit.

USA je v současné době na vrcholu prodeje Applu, to se všeobecně očekávalo. Čína bude mít tento vrchol v příštím roce nebo do dvou let, přičemž následovat bude právě Indie.

Dalším důležitým faktem, proč chce Apple vyrábět iPhony v Indii je, že pro otevření oficiálních Apple Storů a rozšíření prodejní sítě. V Indii musí být minimálně 15% z daného produktu původem z Indie a nejčastěji se jedná o materiál. Zároveň je Indie pro Apple zajímavou zemí, kde žije přes 1 miliardu lidí.

Zdroj: 9to5mac.com