MacBook Pro iconBezpečnostní experti z CrowdStrike na konferenci RSA předvedli možnou cestu budoucí hrozby internetu. Nemusí se přitom jednat pouze o Mac se systémem OS X, ale i o PC nebo notebook se systémem Windows a Linux. Experti ukázali, jak se dá Mac nenávratně zničit pomocí malwaru, tento test byl proveden na MacBooku s OS X.



Cílem útoku byl firmware řadiče APC, díky tomu se podařilo vypnout ventilátor a čipy se poté následně doslova uškvařily. Je více než jasné, že takový útok uživatel rozhodně nevyřeší přeinstalací systému, nebo obnovením dat ze zálohy z Time Machine. Elektronika po takovém útoku je nenávratně zničena. Experti varují, že tato hrozba je reálná a bude pravděpodobně v budoucnu velkým problémem. Hackeři vytvářející takový virus od Vás mohou chtít zaplatit určitý obnos peněz, jinak bude Vaše zařízení doslova zničeno.

Otázkou je, zda na tuto hrozbu stihnou zareagovat výrobci a programátoři systémů např. formu bezpečnostní díry v systému dříve, než bude tento malware opravdu použit. Samozřejmě k možné obraně může sloužit i pasivní chlazení jako má tablet iPad nebo iPhone, pokud nedokáží hackeři využít malwaru k deaktivaci „tepelné pojistky“ a přehltit tak zařízení až k samotnému poškození.

macbook-pro-retina