iOS 7 Message icon zpravy zprávyMiliony a miliony lidí používají iMessage každý den, ale kolik lidí ví přesně, co se v zákulisí jedné zprávy vlastně děje po klinutí na tlačítko odeslat? Apple totiž v tichosti zveřejnil dokument sekce iMessage, začíná na straně 20 a pokračuje cloudovými klíči a hardwarovým zabezpečením. iMessage zpráva od odesílatele má speciální a jedinečný klíč, na který může odpovědět pouze příjemce.



Zprávy z iPhonu, iPadu a Macu jsou jinak šifrovány cestou na servery Applu a jinak šifrovány ze serverů Applu k příjemci. Je tedy pravděpodobnější, že hacker zjistí vaše heslo k Apple ID, ovšem ani to pro něj nemusí být výhra, protože jakmile Vaše zařízení načte iMessage, automaticky se smažou ze serveru Applu, takže nejdou dešifrovat žádným zařízením ani supervýkonným počítačem.

Celý systém je navržen tak, aby veškeré zprávy a obsah v nich byl v bezpečí. Pokud s někým budete sdílet obsah iMessage zpráv, např. odesláním fotografie, zpráva se šifruje jednosměrným klíčem, na který není možné navázat zpětnou vazbu k nahlížení dalšího obsahu odesílatele. Pokud tedy používáte iPad a iPhone pro iMessage, budou vaše zprávy šifrovány 2x AES-128 a uloženy na serverech Applu dvakrát. Některé údaje jako je čas a APN směrování dat nejsou šifrovány, ale celá zpráva je šifrována jako balíček. I díky tomuto zabezpečení je pro útočníka složitější dešifrovat šifrovaná data. Uspořádání fotografií a dalších médií na serverch iCloud získávají náhodně vygenerované klíče a identifikátry URI.

Na závěr, pokud zprávy příjemce nepříjme, tím i nedešifruje speciální klíč, jsou zprávy na serverech uloženy po dobu 7 dnů.

imessage zprávy systém