iOS 7_App Store_iconCeny pro App Store a iTunes Store půjdou ve Velké Británii nahoru až o 20%. Ptáte se proč? Jednoduše proto, že současně v EU platí, že pokud prodáte digitální obsah v rámci EU, platíte dať v zemi, kde má společnost distribuční sídlo. Proto ve Velké Británii schválili zákon platný od 1.1.2015, který se vztahuje na prodej digitálního obsahu na tomto území a následně z obsahu bude odvedeno 20% DPH.



Spojené království tak díky tomu přišlo za pouhý rok 2012 na DPH o 2 miliardy Euro (v přepočtu cca 54,91 miliard korun). Dá se očekávat, že další země EU budou Anglii v tomto kroku následovat. V jednotlivých zemích EU jsou přitom rozdílné sazby jako například v Lucembursku 3%. Tento nový zákon se nebude týkat pouze Applu, ale i např. největšího e-shopu na světě Amazon, který plánuje výstavbu velkoskladů v ČR určených pro mezisklad střední a východní evropy.

Tyto zákony mohou přinést nejen více peněz do státních pokladen, ale hlavně negativně ovlivní samotný nákup digitálního obsahu. Kromě tohoto účinku budou mít jednotlivé země rozdílné ceny za aplikaci v App Storu nebo za hudbu, filmy a knihy v iTunes Storu i přesto, že měna € bude všude stejná. Apple nepatří mezi společnosti, která si sníží svojí marži pro spokojenost koncového zákazníka, navíc v tomto případě by to bylo i velmi komplikované, pro každý stát jinak.

app store ipad

Zdroj: macrumors.com