applenovinky_cz_Iphone_02iPhone je fenomén. Stevu Jobsovi, budiž mu země lehká, se povedl vskutku mistrovský kousek. Když 9. ledna 2007 oznámil přípravu první generace revolučního chytrého telefonu, navždy změnil životy milionů lidí. iPhone byl jedním z prvních mobilních telefonů s vícedotykovým ovládáním a jeho popularita napříč celým světem výrazně zvedla zájem o kategorii smartphonů. Dnes se však nebudeme pitvat v historii a zaměříme se na praktické informace související s opravami nejčastějších závad.



iPhone je bezesporu velmi kvalitní zařízení, nicméně má své mouchy. Spousta uživatelů ho navíc celý den nedá z ruky, což urychluje jeho opotřebení a zvyšuje pravděpodobnost nehody.

Prasklé sklo, touchscreen a LCD displej

Stačí neopatrný pohyb a smartphone letí k zemi. Sklo sice nemá tendenci praskat při sebemenším nárazu a displej taky snese kde co, ale když už k poškození dojde, není to příjemné. V případě LCD displeje se mohou vyskytnout i jiné problémy, jejichž příčina nesouvisí s mechanickým poškozením (např. černé fleky).

Možná vás to překvapí, ale výměna výše zmíněných komponentů vaši peněženku nevyždímá. V případě iPhone 4S vás nový displej, touchscreen a sklo vyjdou na cca 2 400 Kč. Za iPhone 5 si ale budete muset připlatit – LCD a touchscreen stojí 3 800 Kč. I tak jde ale o mnohem ekonomičtější řešení než pořízení nového přístroje.

applenovinky_cz_Iphone_01
Foto by Michael Gil

 

Vadné reproduktory

Další častá závada se týká reproduktoru hlasitého vyzvánění (nachází se napravo od dokovacího konektoru) a sluchátkového obvodu. Závadu odhalíte jednoduše – někdo vám zavolá nebo si pustíte svou oblíbenou muziku, ale nic neuslyšíte. Při hovoru vás navíc neslyší ani druhá strana.

Ještě předtím, než iPhone pošlete do servisu, proveďte několik základních opatření. Přesvědčte se, že není aktivní tichý režim a že ve zdířce pro sluchátka nejsou drobné nečistoty (několikrát připojte a odpojte sluchátka, čímž případný binec odstraníte). A nezapomeňte pročistit také mřížku předního reproduktoru. Pokud nic z toho nepomůže, připravte si 1 200 – 1 500 Kč.

Vadná tlačítka

iPhone má jen několik základních tlačítek, ostatně více jich ani není zapotřebí. Přesto jde o namáhané části, které mohou vypovědět službu. „Nejproblémovějším“ tlačítkem je Home a měli kvůli němu vrásky již majitelé iPhonů první generace. Smartphone sice lze ovládat i bez tohoto tlačítka (stačí aktivovat Asistovaný přístup), ale sami cítíte, že to není ono. Za výměnu Home buttonu pro iPhone 4S dáte 850 Kč a za „pětkový“ model 1 300 Kč.

A kolik vás bude stát výměna ostatních tlačítek? Výměna zapínacího tlačítka a tlačítek hlasitosti stojí lehce pod 1 000 Kč.

applenovinky_cz_Iphone_03

 

Další časté závady

Prasklým displejem, vadnými reproduktory a tlačítky bohužel plejáda závad nekončí. Potencionální zájemce o iPhone nechceme odradit, ale je třeba si uvědomit, že jde o přístroj se spoustou drobných součástek. iPhone (stejně jako konkurenční smartphony) má zkrátka do nezničitelné Nokie 3310 daleko a musíte počítat s tím, že jednoho krásného dne bez varování onemocní.

Uživatelé iPhonů se na servisy obrací kvůli vadné kameře (cena opravy cca 1 300 – 1 600 Kč), poškozené vibrační jednotce (cena opravy cca 950 Kč) či nereagující čtečce SIM (cena opravy cca 950 Kč). A jen tak pro zajímavost, výměna integrované baterie u iPhone 5 stojí 1 300 Kč, u iPhone 4S zhruba 1 050 Kč.

applenovinky_cz_Iphone_02

Kde vám iPhone opraví rychle a výhodně?

Výše uvedené ceny jsou orientační a v praxi se mohou lišit. Vycházeli jsme z ceníku, který jsme našli na webových stránkách společnosti ABAX, která se zabývá nejen servisem Iphonů, ale i další běžné elektroniky. Známé servisní centrum odebírá náhradní díly přímo od světových distributorů Apple a navíc disponuje moderním zázemím. Díky tomu jsou opravy levnější a míra úspěšnosti výrazně vyšší než u většiny konkurenčních servisů. O tom, že je oprava iPhone rentabilní, svědčí i 90 % realizovaných zakázek. Drtivá většina zákazníků vyhodnotí cenovou nabídku jako výhodnou a s opravou souhlasí.