Apple Keynotes logo iconDnes v úterý 9. 9. 2014 ve Flint Centru, Cupertinu, přesně v 19.00 našeho času, začal pravidelný event. Podzimní představování nových produktů společnosti Apple nese každoročně označení Apple Keynote Event. Tentokrát doprovázelá tuto událost velká bezpečností opatření o kterých jsme vás informovali.



Konečně býl celý event živě streamován nejen na Apple TV, ale také přes internetový prohlížeč Safari, to potěšilo nejednoho Apple nedočkavce. Před samotným zahájením zazněly skladby jako OneRepublic – Love Runs Out a další.

Celá událost byla neskutečně energická a Tim Cook předváděl skvělé výkony při prezentaci jako za dob Steva Jobse.

keynote

iPhone 6 (4,7″) a iPhone 6 Plus (5,5″)

Nové telefony od Applu jsou iPhone 6 a iPhone 6 Plus. Menší telefon iPhone 6 dostane 4,7″ úhlopříčku, jeho větší bratříček iPhone 6 Plus získá 5,5″ úhlopříčku. Telefon s menším displejem bude mít rozlišení 1334 x 750 pixelů což je 326 PPI větší nabídne Full HD displej a to 1920 x 1080 pixelů s hustotou 404 PPI. Tloušťka menšího telefonu bude 6,9mm a větší 7,1 mm.

tloustka

Větší varianta získá jiné UI takže využije větší diplej a nebude zbytečně plýtvat místem, v landscape režimu se bude chovat podobně jako iPad a to i na domovské obrazovce. Větší smártfón získá nové gesto „Reachabilitty“, po dvojitém stisknutí Home Button aplikace sjede dolu. Applikace na nových telefonech budou fungovat ale nebudou přizpůsobeny pro větší diplej, budou akorát roztaženy. Očekávaný procesor A8 bude 64-bitový, výkon se zvýšil o 25% a procesor se zmenšil o 13% oproti A7. Grafický výkon navíšil o 50%. Což ve výsledku znamená že nový iPhone je 50x rychlejší než první generace.

iPhone 6 velikost

Apple bude spolupracovat s velkými fimami jako EA Gameloft Ubisoft a dalšími. Stephan Sherman ze Super Evil Megacorp přišel s ukázkou Vine Glory. Hra Vine Glory se podobá titulu World of Warcraft. Zlepšila se i výdrž baterie, které nepochybně pomůže i koprocesor M8. Ten nově rozezná běh nebo jízdu na kole, dokáže rozeznat vzdálenost a převýšení.Wi-Fi modul je 802.11ac a je 3x rychlejší.

Na App Store je možné stáhnout již 1,3 Milliónů aplikací.

Fotoaparát je 8Mpx nově získal True Tone Flash a zcela nový senzor. Fotoaparát iSight nabídne focus pixels a rychlejší autofocus. Panorámata se mohou skládat z 43 megapixelů. Nové telefony od Applu získají digitální stabilizaci obrazu.

optika

Video iPhone zvládá natáčet ve Full HD ve 30 nebo 60 snímcích za vteřinu. Slow Motion zvládne 120 nebo až 240 fps. Face Time HD Camera získala nový senzor.

foto

Nové iPhony budou na pultech obchodů už s iOS 8.

ios8

Apple nezapomněl na životní prostředí a iPhone 6, iPhone 6 plus jsou šetrné k přírodě.

Cena iPhone 6 začíná na 199 dolarech (4.200,- Kč) za 16 GB verzi, 64 GB za 299 dolarů (6.400,- Kč) a 128 GB za 399 dolarů (8.500,- Kč). Jeho větší sourozenec iPhone 6 Plus získáte od 299 dolarů (6.400,- Kč) za 16 GB, 399 dolarů (8.500,- Kč) za 64 GB a 499 dolarů (10.700,- Kč) za 128 GB. Ceny jsou dotované americkými operátory a telefony se dostají na pulty obchodů 19 září, předobjednávky začnou 12. září 2014.

pre

 Pay

Applu se nelíbí placení kreditní kartou proto představil Apple Pay. Jedná se o funkci nových iPhonu který využijí NFC a Touch ID k placení u pokladen. Nemusíte se bát o svá data, která do telefonu uložíte, protože budou zašifrována a pokud ztratíte telefon můžete jednoduše placení mobilem zrušit. Apple nebude moci získat žádné informace o platbách.

apple_pay_icon

Apple spolupracuje s MasterCard, Visa, Sephora, McDonald´s, Subway, Nike, Starbucks a dalšími.

platby

 

 Watch

Při představení celý sál stál a tleskal, dlouho očekávané a spekulované zařízení bylo konečně představeno. „Dnešní One more thing…“ budou hodinky. Hodinky získali čtvercový tvar, kde disponuje diplej a na výběr bude z více řemínků. Hodinky získali jméno Apple Watch. Hodinky mají multi-dotykový displej s podporou gest jako je například pinch to zoom. Hodinky lze ovládat kolečkem které je i stisknutelné. To půjde využít třeba v nabídkách. Na spodní straně Apple Watch bude řada senzorů. Hodinky reagují i na pohyb a to v případě když zvednete ruku rozsvítí se displej. V hodinkách se bude nacházet mikrofon i reproduktor k ovládání Siri.

apple_watch_1

Hodinky budou ovladatelné pomocí gest. Displej je chráněn safírovým sklem. Displej dokáže i rozeznat rozdílný tlak. Uvnitř hodinek hodinek je Taptic Engine.

apple_watch3

Nechybí voděodolnost. Proto se snažil omezit i konektory a hodinky se nabijí bezdrátově. Při koupi hodinek si vyberete ze 6 řemínků. Hodinky koupíte ve dvou velikostích. Apple Watch budou k dispozici i v 18 karátovém zlatě.

apple_watch

Ikonky budou kruhové kruhové stejně jako na iPodu nano avšak dostanou nový flat design. Hodinky získají gesto Force Touch, které bude podobné stisknutí pravého tlačítka u myši.

apple_watch4

User Interface bude možné upravovat. Hodinky podporují widgety. Při přijetí notifikace stačí zvednout ruku displej se rozsvítí a můžete si přečíst třeba SMS. V takovém případě Apple Watch analizují zprávu a nabídnou možnou odpověď, klávesnici nehledejte.

apple_watch6

Nechybí aplikace s fotkami. Můžete mezi aplikacemi najít i Apple Maps, pokud použijete gesto Force Touch objeví se kontextová nabídka, můžete spusti i Turn by Turn navigaci. Komunikovat můžete přímo z hodinek pomocí obrazců, které nakreslíte na displej.

apple_watch5

Pokud vám přijde, že máte nedostatek aplikací, můžete je stáhnout z App Store. Vývojáři využijí WatchKit. Na hodinkách nebude problém otevřít Twitter, Pinterest nebo Nike.

apple_watch_kit

Pokud vlastníte auto značky BMW hodinky vám pomohou najít třeba na parkovišti. Mezi základní aplikacemi najdete Fitness a Workout.

apple_watch10

Hodinky zvládnou využít data z iPonu jako je třeba GPS. Obsahuji akcelerometr a změří třeba i srdeční tep. Workout měří spálené kalorie, dobu cvičení i vzdálenost. Pokud po namáhavém cvičení usednete do gauče může s Apple Watch ovládat třeba i Apple TV. Hodinky jsou kompatibilní s iPhonem 5 a novějšími modely.

apple watch

Vybrat si můžete z Apple Watch, Apple Watch Sport, Apple Watch Edition. K nabíječce připojíte zařízení pomocí magnetu. Zakoupíte je na začátku roku 2015 a to od 349 dolarů (7500,- Kč). V hodinkách se nachází stejně jako v nových iPhonech NFC proto s němi můžete i zaplatit.

apple watch

Na Apple Eventu se objevili skupina U2. Skupina vydala nové LP Songs of Innocece. Album bude volně ke stažení na iTunes Store zdarma do 13 října. Nový iPhone 6 se objevil i v  Akce která ukázala směr Applu pro následující rok končí.

 

u2_2 u2_3u2_5u2_4

Článek vytvořil redaktor Michael Boháček a šéfredaktor Michal Izzy Cuper.