iPhone 6s icon PlusPřes obavy analytiků, že Apple nevyrovná loňský rekord za čtvrtletní tržby ve výši 74.6B dolarů, se očekává, že tak bude učiněno. Anylytici se obávali, že loňské rekordní prodeje vymizí poptávkou po větší verzi iPhone. Nicméně Apple nesouhlasí. Společnost tento týden zvýšila obrat z 75,5B dolarů na 77,7B dolarů, což by mohlo být novým rekordem.



Uvedla také, že očekává, že udrží své vysoké ziskové rozpětí do posleního čtvrtletí kalendářního roku.

Společnost také oznámila hrubou marži ve výši 39,9% a řekla, že očekává, že počet zůstane v rozmezí 39-40% v čtvrtletí . Applu se podařilo v loňském roce postupně zvýšit průměrnou prodejní cenu iPhone, z 603 dolarů ( 14 780 Kč) na 670 dolarů ( 16 420 Kč) v tomto roce. Společnost oznámila, že fiskální rok 2015 byl pro Apple nejúspěšnějším rokem v historii a tržby vzrostly o 28% na téměř 234 miliard dolarů.

Cook řekl, že jsou tři důvody proč věřit, že bude pokračovat růst poptávky po iPhonu. Za prvé mnoho uživatelů přechází z starších verzí iPhone na nejnovější iPhone 6s/6s Plus.

Za druhé, Apple vítězí nad Androidem. Asi 30% nových iPhone uživatelů přešli z Android smartphone na Apple.

Za třetí, Cook vidí obrovský potenciál pro další růst v Číně. Společnost zdvojnásobila svou meziroční čtvrtletní tržbu v zemi na 12,5B dolarů. iPhone se stal v Číně prémiovou značkou, jako např. Prada nebo hodinky Rolex. Cook zamítl obavy o čínskou ekonomiku a říká, že Apple nemá žádnou stinnou stránku. „Nemůžeme mluvit o rozdílu pokud se podíváte na naše denní a týdenní čísla“ řekl. „Investujeme na desítky let dopředu“.

Apple Unveils iPhone 6

Zdroj: 9to5mac.com