apple novinky logo icon applenovinky.czPojďme se společně podívat na to, jaký byl vlastně Apple rok 2015. V čem překvapil celý svět, co se mu nepovedlo a jaké produkty či služby jsme dlouhodobě očekávali. Pro každého z nás v redakci je jiný důležitý produkt, ale o to více zajímavé to bude čtení pro vás naše pravidelné čtenáře.



Izzy

Apple v roce 2015 ukázal u iPhonu 6s a 6s Plus nové technologie, ale i tak mohla být nová generace více nabušená např. OLED displejem, tvrdším sklem nebo Home Button tlačítka s Touch ID, bez fyzického tlačítka, ale pouze ve vrstvě reagující na dotek. Každý levný smartphone s Androidem zvládá funkci tlačítka na dotek, bez fyzického tlačítka na promáčknutí. Doufejme, že se dočkáme této technologie u iPhonu 7 v září 2016. Proto u mě nerozhodoval o nahrazení aktuálního iPhonu 6.

Největším překvapením pro byl iPad Pro, který byl očekáván už druhým rokem, ale konečně byl oficiálně představen, třešničkou na dortu byl pak Apple Pencil. Skutečně zvažuji, že nahradím svůj stávající iPad za tento krásný produkt už jenom kvůli mému oblíbenému kreslení a malování na iPadu.

Důležitým krokem bylo pořízení Apple Watch z Londýna, kdy jsem nahradil svojí sbírku 22 hodinek za pouhé jedny a to právě od Applu. Skutečně jsem od doby co mám Apple Watch nedal na ruku žádné jiné hodinky, i když mám samozřejmě kousky pro jiné společenské události. Apple Watch rozhodně doporučuji, stala se z toho totiž prodloužená ruka iPhonu a zároveň sekretářka, která zobrazí pouze to důležité jako jsou zprávy nebo volání, maily nebo Facebook Messenger šel na druhou kolej důležitosti a upozornění je využíváné pouze na iPhonu.

Velkým a zároveň hodně nečekaným překvapením v roce 2015 byl i 12″ MacBook, který svým výkonem připomíná spíše hračku pro konzumaci internetového obsahu a nenáročnou kancelářskou práci, ovšem např. pro stříhání videí je tento MacBook zcela nevhodný. Je to taková dražší kategorie pro studenty. Skvělou výhodou je potom pasivní chlazení celého zařízení.

Co se Applu skutečně nepovedlo byla podpora systému iOS, který měl neustálé problémy s nevysvětlitelným samovolným restartováním systému. Pokud se na svůj iPhone nebo iPad spoléháte při vykonávání své práce, tak se prostě taková věc nesmí stát!

Apple Music se povedlo v plné parádě!

Olda

Rok 2015 byl podle mého názoru pro Apple „jiný“. Samozřejmě jsme se dočkali představení iPhonu a iPadu, přesně  tak, jak je tomu každý rok, ale mimo to se ukázali i jiné produkty, které Apple mohou v budoucnu hodně pozdvihnout.

I když iPad není žádná závratná novinka, tento rok se Applu podařilo vypustit do světa něco jiného – iPad Pro. Když iPad ještě nebyl na světě a stále se jen spekulovalo, popravdě jsem se hodně bál, že půjde spíše o dotykový MacBook. Bál jsem se, že svět na tento krok není ještě úplně připravený a šlo mi to, aby OS X neskončilo jako Windows 8, které se dočkal samé negativity. Apple nakonec ale představil větší verzi „obyčejného“ iPadu, který stále obsahuje iOS. I když se jedná o opravdu povedený kousek, neměl bych zájem něco tak velkého vlastnit, protože bych jej nevyužil – dal bych radši přednost iPadu Air, ještě lépe iPadu mini.

Tou největší novinkou jsou podle mého Apple Watch. I když se tyto jablečné hodinky ukázaly světu již rok minulý, jejich prodej nastal teprve teď. Jde o jediný produkt, který zatím vznikl bez zásahu Steva Jobse a i když se dost často setkvájí s kritikou, mám na ně spíše pozitivní názor. Osobně si hodinky chci časem určitě koupit, ale počkám si, až je bude Apple nabízet i nás. Jedinou chybu, kterou podle mého hodinky u nás mají, je využití. Máme rozhodně menší svobodu, než obyvatelé USA, pro které jsou Apple Watch někdy až nezbytné.

Začátkem roku jsme se také dočkali zcela nového MacBooku s Retina displejem. Velké plus patří určitě designu, strašně se mi líbí, že Apple použil své klasické tři barvy a umístil je i na MacBook. Co se týče využití, MacBook mi přijde spíše zbytečný. Jeho výhodou je určitě váha a velikost, ale stále nechápu umístění pouze jednoho portu, který má sloužit na dalších x věcí. Za sebe bych určitě volil spíše MacBook Air.

Letošní rok jsme se samozřejmě dočkali další aktualizace pro iOS – iOS 9. Jako vždy jsem samozřejmě neváhal a iOS instaloval první minutu po tom, co tento operační systém vyšel. Ze začátku jsem hodně litoval, protože chod systému nebyl rozhodně na 100%. Stále mi ale chybí i možnost rychlých kontaktů, které obsahovalo iOS 8. S zatím nejnovějším iOS přišla i služba Apple Music, která má opravdu velkou budoucnost. Při zjištění prvních cen jsem se bránil, protože mi to přišlo zbytečné. Potom Apple ale slevil a já se nechal ukecat a Apple Music začal aktivně využívat. Jedinou nevýhodu, která tato služba má, je spotřeba baterky.

Podzim nás Apple překvapil hned dalším produktem, kterým je Apple TV. Musím říct, že jsem o předešlou generaci měl zájem, ale nikdy jsem se nedokopal k tomu si ji koupit. U této generace ale počítám, že co nejdříve se vypravím do Německa, abych si tento kousek koupil. Apple TV nabízí zcela nový tvOS a spoustu dalších možností, se kterými se nemusí stydět ani před Smart TV s Androidem, které u nás mají vysokou prodejnost. Na tomto produktu se mi líbí, že dokáže člověka zcela spojit s televizí a dopřát mu tak pohodové sledování filmů, internetu nebo hrání her. Být Siri v češtině, za Apple TV bych zaplatil cokoliv.

Posledním iZařízením, který měl zaujal, je určitě iPhone. Nová 6s přišla s hned několika dalšími funkcemi a čtvrtou barvou. Novinka v podobě lepšího fotoaparátu, natáčení 4K videa, 3D Touch a další, jsou určitě pozitivní zprávou. I když jsem velký fanoušek právě iPhonu a nedokážu si život bez své „šestky“ představit, aktualizaci na nový model zatím neplánuji. Počkám si spíše na další iPhone, který přinese opět trochu pozměněný design.

Na závěr bych se chtěl ještě trochu rozepsat k tomu, jestli je Apple stále Apple. Všichni moc dobře víme, co se stalo v roce 1997 – ještě před tím, než se Jobs vrátil zpět do Applu. Kalifornská společnost byla na kraji propasti a nebýt Jobse, určitě by to pro ní nedopadlo dobře a možná bychom ji ani dnes neznali. Osobně se trochu bojím, že Apple se opět na okraj té propasti řítí – rozdíl je ale v tom, že ji nebude mít kdo zachránit. Apple se v poslední době může pyšnit především svým majetkem a jeho vydělané miliardy z něj dělají jedničku na trhu – to má podle mého jistou soutěživot, kdy se vedení snaží vydělat stále více a více. Narážím tím tím především na vypuštění 32GB verze. Nejnižší verze iPhonu – tedy 16GB – je podle mého už zbytečnost a sám bych si takový iPhone nedokázal představit ani jako někdo, kdo vyfotí jednu fotku za rok. Kdyby Apple vypustil tuto variantu a nahradil ji za 32GB, rozhodně by udělal líp. Naopak by mi vůbec nevadilo, kdyby se ukázala i větší paměť než 128GB. Sám nyní využívám iPhone 6 s 64GB paměti a už teď vím, že příště budu volit rozhodně iPhone větší kapacity – uvítal bych i zařízení s ještě větší pamětí. Celám tím chci říct, že 32GB verze by rozhodně byla pro většinu lepší volbou než je iPhone s 16GB.

Radek

V roce 2015 mě Apple několikrát překvapil. Také mi však, především ve spojitosti s hodinkami Apple Watch, které společnost představila v první polovině letošního roku položil několik otázek. Bohužel se do dnešních dnů v Česku neprodávají. To je pro mě více než nepochopitelné, když Apple v Česku prodává stojánek na Apple Watch a v operačním systému pro tyto hodinky od poslední aktualizace nabízí jako jazyk také češtinu. Mnoho z Vás, kteří Apple Watch vlastní si je však jistě zakoupilo v blízkém Německu.

V dobu, kdy byly představeny Apple Watch představil Apple také nový MacBook. Pro tento Mac jsem však neshledal využití, protože dle mého nedisponuje dostatečným výkonem. Velkým zklamáním také bylo, když Apple vyměnil svítící jablko na MacBooku za jablko, které nesvítí. Apple jej zřejmě vyměnil v zájmu toho, aby byl nový MacBook co nejtenčí.

Již od srpna jsem očekával, kdy se bude konat Apple Event na kterém bude představený nový iPhone. Ten dostal název „Hey Siri, give us a hint“ – mé očekvání bylo takové, že Apple rozšíří podporu Siri do více jazyků. Apple mě však ohromil tím, že asistentku Siri přidal do nové Apple TV. Ta byla dalším překvapením a jistě nejen pro mě. Apple TV se po několika letech dočkala upgradu, myslím, že vydařeného. Na Apple Event jsem se těšil oprávněně, Apple totiž představil iPhone 6S, který disponuje 3D Force Touch displayem. iPad Pro představený na stejném Eventu je pro mě zajímavý produkt, který zajisté najde uplatnění, dle mého především u grafiků a všech lidí, kteří například často cestují, potřebují psát dokumenty, ale díky Apple Pencil také na různé kreslení a jiné grafické účely. iPad Pro je lehký a můžete si zakoupit klávesnici, která je zabudovaná v krytu pro tento tablet. Zajisté však nenahradí MacBook.

Rok 2015 byl pro Apple určitě klíčový. Avšak některé věci by mohl Apple doladit. Možná to však udělal schválně, abychom se těšili na nové produkty. Já osobně se těším na Apple Watch 2, které přinesou jistě různé senzory a GPS modul. Apple by také mohl představit nový MacBook Air na který letos opomenul a místě něj představil 12,9 palcový MacBook. iPhone s 3D Force Touch byl zajisté dobrý počin, ale Apple si mohl odpustit hardwarové tlačítko. Celkově si dle mého názoru vedl Apple v roce 2015 více než dobře.

Tereza

Rok 2015 pro Apple? Velmi bohatý rok plný překvapení a nových produktů.

Již v prvním pololetí Apple představil novinku Apple Watch, která zaujala mnoho nadšenců a získala si tak jejich technologickou lásku. Byl to určitě další krok dopředu a taky první produkt vydaný bez Steva Jobse. V ten samý čas byl představen a vydán na trh 12palcový MacBook, který také zajisté uchvátil spoustu nadšenců. Já mezi nimi nebyla, jelikož neuspokojuje mé potřeby ale určitě se najde někdo, komu zcela vyhovuje.

Další velkou novinkou byl převážně 3D Touch na nejnovějších modelech iPhone, tedy na iPhonu 6s a 6s Plus. Touto novou skvělou funkcí Apple až donutil některé uživatele přejít dokonce i z Androidu. Sama jsem přesedlala z iPhone 5, protože jsem na iPhone 6s čekala a jsem s ním plně spokojena.

Na podzim jsme se mohli radovat z nové 4. generace Apple TV, která vyšla po tří leté pauze od předešlého modelu. Podle mého také skvělý pokrok u tohoto produktu. Ze své vlastní zkušenosti můžu říct, že se společnosti Apple povedla. Jedinou nevýhodou je, že pro Českou republiku není dostupná Siri.

Druhou největší novinkou po Apple Watch je nový 12,9 palcový iPad Pro, ke kterému je možnost zakoupit si Smart Keyboard a Apple Pencil. Podle mého zase skvělý krok společnosti kupředu. Ne každý by se mnou ale souhlasil. iPad Pro nabízí spoustu vychytávek a v některých případech může nahradit i MacBook.

Když to shrnu, tak se letošní rok Applu velmi povedl a doufám, že příští rok přinese na trh spoustu dalších pomocníků, kteří nám nadále budou ulehčovat život a snad se dočkáme české Siri.

brussels_store002-780x513