ios_10_iconNejnovější verze operačního systému pro iPhony, iPady a iPody je už nějakou dobu dostupná i pro veřejné testery, a tak může hodně lidí váhat, jestli se vůbec vyplácí ji stahovat. Na to jsme se podívali sami v redakci, kde iOS 10 testujeme již od začátku jejího představení, tedy od první beta verze.



Stažení vždy nejnovější verze může být pro každého uživatele dalšími Vánoci – sám si pamatuji, jaké to pro mě bylo, když jsem poprvé aktualizoval na další verzi iOS. Přesto kromě radosti s sebou aktualizace na několik týdnů starý operační systém přináší jistá úskalí.

imessages ios10

Aktualizovat na vaše primární zařízení ihned po představení, tedy první beta verzi, by byla sebevražda – sám jsem si touto verzí prošel a chyb bylo několik. Snad největší chybou (kterou ale nemá na svědomí Apple) byla „podpora“ většiny aplikací. Spousta z nich, které používám každý den, jednoduše nefungovala a padala každou minutu, jasným příkladem byl Facebook.

Mezi další chyby patřila i rapidně nízká výdrž baterie – už takhle můj iPhone nevydrží ani celý den a s iOS 10 se to ještě zhoršilo. Tato chyba ovšem přinesla opravu a v současné době jsem se dostal na snad stejnou úroveň výdrže jako s iOS 9.3.2. Velkou chybou bylo i občasně vypínání při běžném používání – iPhone se z ničeho nic restartoval a to i 2-krát denně.

ios 10

Strašně velkou chybou, kterou by nepřežil žádný iOS fanda byla plynulost. Ta byla jedním slovem tragická a zařízení tak zůstalo skoro vždy zamrzlé. Vše ale opravila druhá beta verze, která podle mě nabídla snad nejlepší stabilitu ze všech dostupných beta verzí.

A závěr? Poslední třetí beta verze je už na úplně jiné úrovni než ta první. Samozřejmě nějaké chyby obsahuje – osobně se mi podařilo zjistit pouze dvě a to zamrzání, pokud chci ukončit některé aplikace a zamrzání fotoaparátu, když ho spustím přes uzamčenou obrazovku.

Pokud tedy chcete rychlost, stále vám ji beta nabídnout nemůže. Jestliže ale toužíte po novém designu, který je dle mého názoru opravdu úžasný a posunul se hned o dvě mety dál, nebo vás natolik uchvátili nové funkce iMessages, nebál bych se ji stáhnout. Zmíněné dvě chyby nejsou nijak hrozné a dají se překousnout.

ios 10 náhled