foxconn - iconSpolečnost Foxconn, dodavatel komponent pro Apple, nahrazuje své zaměstnance roboty. Podle zpráv, Foxconn nainstaloval do svých továren v Číně čtyřicet tisíc robotů, kteří obsluhují výrobní linky.



Roboti mají své vlastní jméno – Foxbots – a v současné době jsou v továrnách v Zhengzhou, Kunshan, Jiashanm a závodě, kde se vyrábí především tablety, Čcheng-tu. Tam jablečná firma nechává vyrábět své iPady. Společnost Foxconn si vyrábí své roboty téměř sama, až na pár komponent, včetně softwaru.

Foxconn uvažuje o výměně lidských pracovníků za roboty už od roku 2010, a začal testovat tuto technologii v prosinci 2012 při výrobě iPhonů. Naposledy jsme však o výměně robotů za zaměstnance slyšeli v roce 2014, kdy byl generální ředitel Foxconnu Terry Gou údajně zklamán tím, že roboti nesplnili očekávání.

Jeden Foxbot stojí mezi 20 000 až 25 000$ (602 000 Kč), a může vyrábět až 30 000 zařízení. Nicméně, zatímco čísla jako tato jsou jistě působivá, tak to bude ještě chvíli trvat, než Foxconn, který zaměstnává kolem 1,3 milionů lidí, bude schopen zcela nahradit všechny své lidské zaměstnance.

foxconn-foxbots

Zdroj: cultofmac.com