fbi_logo_twitterV novém případu bylo uděleno Ministerstvem spravedlnosti povolení k prohlídce domu v Lancasteru v Kalifornii a zabavení všech smartphonů, které v domě naleznou. To souvisí s tím, že zadržené osoby v domě musely poskytnout svá hesla či otisky prstů k odemčení smartphonů.



Anonymní osoba, která se nacházela v domě nechtěla poskytnout podrobnosti o daném trestném činu, ale potvrdila jednání policistů. Případ šokoval právní experty, kteří potvrdili, že zatykač obsahoval mnohé právní kličky, díky kterým mohli policisté vyžadovat odemčení smartphonu. Podle jednoho z nich, vláda vydala zatykač, ve kterém stojí, že při podezření na důležité informace ukryté v iPhonu mohou přisoupit k tomuto kroku. Tento postup policistů překračuje veškeré hranice doposud vydaných zatykačů a jedná se tak o způsob jak tiše obejít nastavené hranice k získání otisků prstů k odemčení iPhonu.

Podle právničky Jennifer Lynch nestačí, když vláda řekne, že mají povolení k prohlídce tohoto domu, a proto by daná osoba měla odemknout svůj telefon. Vláda musí konkrétně říci, jaké informace očekávají v telefonu, a jak to souvisí s danou trestnou činností. Jennifer Lynch stojí za tím, aby byl nastaven způsob přístupu pouze pro ty informace, které jsou relevantní pro vyšetřování. Dále dodala, že doposud nic takového neviděla, protože v zatykači jsou citovány zastaralé případy jako způsob ospravdlnění pro Ministerstvo spravedlnosti.

iphone-apple-fbi-passcode-100645887-large

V poslední době se FBI velmi snaží o prolomení zabezpečení iPhonu nebo získání právního precedensu k odemčení iPhonu otiskem prstu.

Zdroj: macrumors.com