iphone-7-plus-iconVčera vyšla nová aktualizace iOS, která přináší uživatelům iPhonu 7 Plus funkci Portrét. Díky ní mohou mít uživatelé fotografie jako z profesionální zrcadlovky, ale pokud nemáte zrovna nový iPhone 7 Plus, tak nezoufejte, prozradíme vám pár triků, jak si takovou fotografii pořídit i na starším iPhonu.



Aby fotografie měla efekt rozmazaného pozadí, tak záleží na dvou faktorech, a to na velikosti snímače a cloně objektivu. U profesionálních zrcadlovek lze bokeh efektu dosáhnout dvěma způsoby. Tento efekt závisí na délce expozice, proto u nich lze nastavit rychlost závěrky nebo druhým způsobem je změna velikosti štěrbiny, kterou světlo prochází. Nový iPhone ale neumožňuje změnit clonu, která je f/1,8, proto u něj závisí na velikosti snímače. Obvykle je totiž všechno v centru dění na fotografii pořizené iPhonem.

Takže čím je větší snímač, tím je menší hloubka ostrosti. To samozřejmě nemůžeme ovlivnit u iPhonů, kromě iPhonu 7 Plus, který má snímač nepatrně větší. Existuje však výjimka, když předmět, který chcete vyfotografovat dáte blízko k čočce fotoaparátu.

bokeh-1

Pokud zaostříte na něco co je v blízkosti fotoaparátu a zárověň je za předmětem dostatečně vzdálené pozadí, podaří se vám dosáhnout efektu rozmazaného pozadí. Špatnou zprávou je, že tohoto efektu nedosáhnete, když budete chtít fotografovat lidi. Ale pokud chcete fotografovat nepohyblivé věci, jako květiny a předměty, tak získáte skvělé výsledky s touto technikou.

bokeh-3

Zdroj: 9to5mac.com