nintendo-logo-jpgc200Společnost Nintendo minulý týden vydala zprávu ohledně čtvrtletního zisku, ve které se poprvé ukázalo, jak je hra Pokémon Go úspěšná. Nintendo získalo na licenčních poplatcích hry 12 miliard jenů, což odpovídá téměř 3 miliardám českých korun, které však připadají i sesterským firmám jako Pokémon Company.



Zisk společnosti ze hry byl až do dnešního dne trochu záhadou. Na jednu stranu investoři ve velkém kupují akcie Nintenda, ale na druhou stranu společnost vydala varovné prohlášení, aby jejich nadšení zmírnila. Podle odhadů hra Pokémon Go přinesla vývojářům zisk 600 milionů dolarů (14,6 miliard Kč) po třech měsísích od vydání podle aplikace Annie.

snimek-obrazovky-2016-11-03-v-20-36-46

Společnost Nintendo však dostate z této částky pouze 19 %. A co víc, společnost Nintendo přiznala, že hra vyvolala haló efekt, ale i tak se společnosti zvedly prodeje hardwaru ve srovnání s minulým rokem a to i přesto, že hra nevyžaduje žádné příslušenství, protože vám k tomu stačí pouze smartphone. Společnost tak prodejem získala 40,7 miliard jenů (9,6 miliard Kč) za čtvrtletí.

Bohužel zisky společnosti byly ovlivněny dalšími nepříznivými faktory. Kurz japonského jenu sice vzrostl o 14 % vůči americkému dolaru, ale společnost užívá denominované účty s jenem, takže společnost přišla o 4,9 miliard jenů (1,2 miliard Kč), přičemž za rok to činí 39,9 miliard jenů (9,5 miliardy Kč). To vše mělo za následek ztrátu 812 milionů jenů (200 milionů Kč) za čtvrtletí.

snimek-obrazovky-2016-11-03-v-20-36-57

Hra Pokémon Go je světlý bod uprostřed dlouholetého poklesu zisku japonského průkopníka ve světě her. Společnost tak musí doufat, že ze ztráty je vytáhne nová konzole, kterou představí v březnu příštího roku. Nová konzole je hybrid mezi domací konzolí a tou do ruky. Je to však poslední pokus firmy, aby se odlepila ode dna ve světě chytrých telefonů a aplikací, na kterých běží hra Pokémon Go.

Zdroj: qz.com