apple_a9_chip_cip_čip_iconJednou zajímavostí u nového MacBooku Pro je, že základní 15″ model má integrovaný grafický čip AMD. Společnost Apple dříve nabízela integrované grafické čipy u základních modelů, ale u vyšších modelů už měl MacBook grafickou kartu.



Podle společnosti ArsTechnica, která kompletně celý MacBook rozebrala, má tento krok pouze jedno vysvětlení, když si uvědomíme, že MacBook dokáže zvládnout dva externí displeje s rozlišením 5K.

Grafický čip od Intelu podporuje propojení pouze tří DisplayPortů, jeden je využit pro samostaný MacBook a dva jsou potřeba k ovládání jednoho externího displeje s rozlišením 5K, tzn. další už bychom připojit nemohli, protože čip by to jednoduše neutáhnul. Proto se Apple rozhodl pro čip od AMD, který je dvakrát výkonnější. A tak můžete k MacBooku připojit dva externí displeje s rozlišením 5K a klidně ještě jeden s rozlišením 4K.

Apple se tak chtěl vyhnout nejasnostem, proč některé 15″ MacBooky podporují připojení jednoho 5K externího displeje, zatímco jiné podporují dva 5K externí displeje. Důvodem pro nevyužití grafického čipu NVIDIA je prostý, kapacita baterie. Grafické čipy od NVIDIA jsou sice výkonnější, ale potřebují více energie. Všechny podmínky tak splňoval pouze grafický čip AMD.

amd-gpu Zdroj: 9to5mac.com