32-512Vědci vyvinuli technologii, která umožňuje to, aby se komponenty oblečení samy opravily, když by byly poškozené. Je to nová cesta pro chytré oblečení. V době, kdy kolem sebe máme spoustu chytrých hodinek a náramků, tu je místo pro chytré oblečení,  převážně v podobě triček.



Na cestě k chytrým oděvům je však jeden problém, který by mohl rapidně snižovat životaschopnost oblečení, je to citlivost komponentů pro elektrický inkoust, které se mohou snadno zlomit a dokonce i špatné natáhnutí oděvu může komponenty poškodit. Ale skupina vědců z Jacobs School of Engineering přišla s novinkou v podobě magnetického inkoustu, který by se v případě poškození sám opravil, a to v řádu milisekund.

Podle Engadget by magnetický inkoust mohl být použit v různých částech chytrých oděvů. Výzkumný tým spoléhá na velmi jednoduchý koncept, který je založen na rozdrcených neodymových magnetech, kde jsou mikroskopické částice vloženy do elektronického inkoustu, které poté způsobují rychlé obnovení poškozených komponent.

Magnetický inkoust by tak zvládnul opravit defekt velikosti 3 mm, což je rekord v této oblasti. Navíc magnetický inkoust není nijak ovlivněn klimatickými podmínkami. Kromě toho objev příchází ve správný čas, kdy se značky jako Under Armour a Ralph Lauren ohlíží po výrobcích, kteří by jim pomohli vytvořit chytré oblečení.

smart-cloths

Zdroj: idropnews.com