AirPort Express - iconPřed pár dny společnost Apple oznámila rozpuštění oddělení, které se zabývalo vývojem síťových produktů, jako jsou AirPort Extreme, AirPort Express a také AirPort Time Capsule. Zpráva potvrdila již dávné spekulace o ukončení výroby těchto produktů, které nebyly aktualizovány déle než tři roky.



Na jedné straně se rozhodnutí společnosti Apple jeví jako správný krok, protože už nezapadá do konceptu výjimečných produktů. V dobách, kdy Wi-Fi byla nová věc, to dávalo smysl, protože jablečná firma, tak chtěla posílit přijetí jejich vlastních produktů. Nyní jsou Wi-Fi routery všudypřítomné, a tak neexistuje žádný důvod, proč by společnost měla pokračovat v tom, co je dnes bráno za velmi všední kategorii výrobků.

Ačkoliv ukončení výroby Time Capsule je pro mnohé velmi nešťastný krok zejména proto, že se jedná o skvělé řešení pro plně automatizované zálohování Time Machine přes Wi-Fi. Jeden moudrý člověk jednou řekl, že jakýkoliv záložní režim, který vyžaduje zásah uživatele – dokonce i něco tak jednoduchého jako připojení externího disku – je odsouzen k neúspěchu. Time Capsule zajišťuje hodinové zálohy kdykoliv je Mac nadosah.

tm_starfield

Samozřejmě tuto práci může odvádět jakékoliv jiné zařízení, které je dnes už běžně dostupné, ale Time Capsule je stále uživatelsky přívětivější. Máme tedy asi pouze čtyři možnosti, podle kterých se zařídíme nebo vyčkáme, co Apple představí za produkty.

Prvním řešením by mohlo být prosté pokrčení ramen a vyřknutí toho, že dnes má každý Wi-Fi připojení k internetu, takže není nutné, aby Apple dělal něco víc v této oblasti. Většina kabelových a ADSL modemů jsou ihned funkční po vybalení z krabice, takže není žádný skutečný důvod pro spotřebitele koupit něco jiného. Pro ty, kteří využívají AirPort routery a využívají funkce AirPlay ke kabelovým reproduktorům, tak tuto funkci by rovněž mohl nabídnout Chromecast.

Za druhé, společnost dělá jen to, co udělala s externími displeji, a nebude je dále už prodávat, ale vytvoří partnerství s jedním nebo více produkty třetích stran – včetně nahrazení pro Time Capsule.

Za třetí, společnost by mohla přidat funkce AirPort do Apple TV. Která již obsahuje většinu hardwaru požadovaného pro router, a většina lidí má právě v její blízkosti AirPort. Mohl by tak vzniknout zcela nový produkt, který by mohl disponovat i úložištěm, aby byl plně nahrazen AirPort Time Capsule.

Za čtvrté, společnost Apple se snaží zákazníky donutit k tomu, aby zálohy prováděli přes iCloud, nikoliv do lokálních úložišť. Apple již tak učinil u iZařízení a nyní bude to samé chtít zavést u Mac zařízení. Zkuste si představit, jak by probíhalo obnovení Mac zařízení, kdyby vše bylo uloženo na iCloud, věčně. Ale společnost Apple si stojí za tím, že dokumenty, které budeme potřebovat si jednoduše stáhneme, protože Apple tvrdí, že lokální úložiště jsou již zastaralá technologie, narozdíl od iCloudu, ve kterém vidí budoucnost.

icloud

Zdroj: 9to5mac.com