zajímavé aplikace dne iconPo příchodu digitálních fotografií a možnosti počítačové úpravy se mnoho změnilo. Někdo tvrdí, že fotografie ztratila svou hodnotu, druzí tvrdí, že se rozšířily možnosti a je více cest, jak dosáhnout perfektní fotografie. Dnes si ukážeme jeden povedený nástroj na úpravu fotografií.



Aplikace Fotor je na App Storu k dostání zdarma. Jejím stažením získáte hned několik aplikací v jedné. Ukázkově zpracovaná úprava fotografií, tvorba koláží a možnost sdílení na stránky Fotoru, kde se můžete zapojit do soutěží s vlastními fotografiemi.img_3321

Samotná aplikace je zdarma, v ní je několik možností, jak fotografie upravovat. Úprava expozice, křivky, saturace, vinětace, rozostření, vykreslení detailů, změna formátu, přidání rámečků a další.

Pokud se rozhodnete přidávat filtry, budou buď zdarma, placené, nebo bude možné získat je za zapojení do soutěže. Pokud nahrajete fotografii do určité kategorie, můžete za to získat některé filtry zdarma, tyto akce jsou ale limitovány. Funguje to jako pěkná motivace k pořízení určité fotografie.

Funkce, která rozhodně stojí za vyzdvihnutí je funkce automatického vylepšení. Pod logem kouzelné hůlky se skrývají tři úrovně vylepšení. Tato automatická úprava má jednoduchou, ale skvěle fungující myšlenku. Kouzelná hůlka jen zvýší jas ve spodní polovině fotografie, horní polovinu nechá stejnou. Ve většině případů se tento trik povede a jedná li se o standardní exteriérovou fotografii obloha (v horní části) si zachová syté barvy a nedojde k jejímu přeexponování, zatímco objekty dole se dobře zesvětlí a více vyniknou.fotor1

Dobře funguje také ochrana proti přeexponování. Pokud se pustíte do úpravy expozice fotografie a zapnete tuto funkci, aplikace dokáže držet světlé části na úrovni, kdy nejsou přeexponované, i když se u okolí stále zvedá jas.

Pěknou funkcí je také režim scén. Ten je placený, pokud nezaplatíte, můžete si je jen vyzkoušet v DEMO verzi, ale nemůžete s nimi pracovat. Režimy upravují hodnoty fotografie podle světelných podmínek. Vyberete- li si režim Night, fotografie se celá zesvětlí, při režimu Sunset se zintenzivní žluté barvy a režimu umělého osvětlení dojde k upravení výšek na přirozenější hodnoty.img_3320

Zvláště povedené jsou černobílé filtry a mile překvapí i jak málo jsou fotografie poznamenány úpravou a jakou kvalitu si zachovávají. Aplikace Fotor nabízí spoustu skvělých funkcí a třeba se tak stane vaším favoritem pro úpravu fotografií. Aby se tak stalo, může tomu pomoci i fakt, že je Fotor dostupný i pro Mac nebo Windows.

zdroj: www.fotor.com