Předseda FCC Ajit Pai včera obhajuje ve Washingtonu aktivaci FM rozhlasových stanic zabudovaných do každého smartphonu. Mnoho dnes prodávaných smartphonů včetně iPhonu má zabudovaný FM přijímač do LTE modemu, který by umožnil, aby lidé poslouchali FM rádio.



Co je však zvláštní, že tvůrci těchto smartphonů úmyslně nepovolují tuto funkci a rozhodně to není důvodem nezájmu. Pouze 44% z nejprodávanějších smartphonů v USA má od výrobce aktivovaný FM přijímač. Naopak drtivá ze zbylého 56% je většina 94% těchto smartphonů právě iPhone, podle studie NAB.

Dnes bohužel každý slyší na aplikace, které vám umožní dělat něco inovativního, ale i přesto nedovede mobilní zázrak klíčovou funkci, kterou nabízí Sony Walkman z roku 1982.

Aktivace FM přijímače by v případě iPhonu měla několik výhod, včetně úspory výdrže baterie s menší spotřebou dat a co je nejdůležitější, schopnost přijímat mimořádná upozornění, které se ze stremované služby Apple Music nebo Spotify rozhodně nedozvíte.

Američtí operátoři, kteří mají často blokované smartphony pro svého operátora toto přání vyslišeli. AT & T, Verizon, Sprint a T-Mobile nyní podporují funkce nebo brzy budou podporovat FM funkci na všech telefonech, ale se systémem Android.

Postoj Applu k aktivaci FM přijímače v iPhonech je dost nejistý. Podle něj by bylo prý pravděpodobně potřebné umístit pro řádný příjem FM signálu možná další anténu. Nejnovější iPod nano přitom požaduje pro příjem FM rádia pouze mít připojená sluchátka, protože zařízení používá kabel ke sluchátkám jako anténu pro příjem signálu.

Možná větším důvodem je, proč by měli poslouchat zákazníci FM rádio, když mohou platit každý měsíc za streamovací službu Apple Music a navíc spotřebovávat data u operátorů? Rozhodně se totiž nejedná o pár zákazníků, Apple Music totiž nedávno překročilo 20 milionů předplatitelů.

Zdroj: macrumors.com