Steve Jobs je velmi důležitou osobností ve světě počítačů. Pro mnoho lidí je i velkým vzorem. Myslíte si ale, že to byl jen tichý CEO společnosti a měl všechny rád? Sami věnujte chvilku „shrnutí jeho života“ a přesvěčte se sami, jaký ve skutečnosti byl.



Přesně před 62 lety, 24. února, se americké vysokoškolačce a syrskému studentovi politologie. Hned po porodu se jeho biologická matka a otec rozhodli, že Stevena Paula Jobse dají k adopci. Podmínkou bylo jediné – Steve musí být adoptován vysokoškolsky vzdělanými lidmi. To se ale nestalo a i přes nápor jeho matky si ho nakonec adoptoval milující pár Clary a Paula Jobsových.

Steve byl už jako malý tvořivé dítě a miloval techniku. Proto se zdržoval i v garáži svého otce, který si přivydělával i tím, že opravoval vraky aut. Samotné Jobsovy brigády nebyly prodej zmrzliny, ale většinou v oboru techniky. Mohlo tomu napomoct i to, že Stevovo rodné místo bylo plné firem zabývající se technikou.

Dva Stevové

V roce 1969 se Steve Jobs poprvé setkává se Stevem Wozniakem. I když se vůbec neznali, padli si hned do oka a začali si rozumnět. Sám Wozniak řekl, že tohle setkání považuje za jedno z nejdůležitějších na světě.

jobs-and-wozniak_2019574a
Zleva Steve Wozniak a Steve Jobs

Život na škole

Jak jste se mohli dočíst, Jobsovi rodiče nebyli zrovna bohatí, proto svému adoptovanému synovi vybrali vysokou školu, která by je nezruinovala. Jobs byl ale panovačný a jeho cílem bylo pouze jedno místo – Reed College. I když rodiče byli zásadně proti, svému synovi se podřídili a začali utrácet všechny své životní úspory jenom proto, aby mohl na škole studovat. Když Jobs viděl, že se peníze ztrácejí z účtu jeho milujících rodičů, tak po prvním semestru školu opustil. Dále ale však chodil na některé přednášky, které si sám zvolil. Sám na tom nebyl s pěnězi dobře, proto přespával v pokoji svých přátel – na zemi. Peníze si vydělával tím, že vracel lahve od Coca-Coly a pro pořádné jídlo šel přes celé město do svatostánku hnutí Hare Krishna.

Co se dělo po škole a začátek podnikání

Na podzim roku 1974 se Jobs vrací zpět do Kalifornie, kde začal navštěvovat místní Homebrew Comptuter Club společně se  Stevem Wozniakem. O rok později se Steve dostává do Atari, kde pracuje jako vývojář her. Jobs byl vegeterián a věřil, že když bude jíst jen ovoce, nebude se muset koupat. Nevyšlo to a okolí si stěžovalo, že Jobs smrdí. Musel pracovat i na jiné směny, jenom aby se nesetkal se svými spolupracovníky. Později se Jobs dostává do Indie – společně se svým přítelem z Reed College Danielem Kottke – hledat spirituální osvícení. Ve stejné době Jobs bere i LSD. Po návratu mu je v Atari přidělen úkol. Za každý ušetřený čip na základní desce dostane 100 dolarů. Steven šel tedy pro pomoc za svým přítelem Wozniakem. Dohodli se, že každý dostane půlku, pokud to společně dokážou. Wozniak dokázal zredukovat množství o 50 kusů. Steve Wozniakovi předal 350 dolarů jako půlku. Zatajil mu že za „svou“ práci dostal 5.000 dolarů.

appleh9
Steve Wozniak zkoušící modrou skříňku

Roku 1976, kdy Jobs, Wozniak a Ronald Wayne za finanční podpory Mika Markkula Jr. zakládají Apple, je začátek celé společnosti, která tehdy ani netušila, kam až se dostane. Dřívější jméno firmy bylo Apple Computer Inc., teprve později se z něho stal Apple inc. Celým tímto začátkem byl revoluční počítač, který sestrojil Steve Wozniak. Jediné místo, kde se dal tento kousek sehnat byl obchod The Byte Shop. Cena Applu I byla 666.66 dolarů.

Úplně první logo Appe
Úplně první logo Appe

Apple II

V roce 1977 spatřil světlo světa Apple II. Apple II byl prvním sériově vyráběným počítačem a zároveň posledním kouskem, na kterém pracoval jen Wozniak. V těle Apple II se skrýval 8-bitový mikroprocesor MOS Technology 6502, který běžel na frekvenci 1 MHz, 4 kB RAM a kazetový přehrávač. Cena byla víc než 30 tisíc korun. Apple II měl i další „brášky“ – Apple II Plus, Apple  IIe nebo Apple IIC. Ve stejné době byl vydán i Apple III, na kterém pracoval Jobs. Tento počítač byl podle Wozniaka „stoprocentní propadák“. V roce 1984 vychází první Macintosh.

102626726p-03-01
Apple II

Apple, jako synonymum pro dokonalost?

Steve Jobs chtěl mít dokonalé výrobky a to znamenalo mít i bezchybné zaměstance. Hodně jeho podřízených, včetně jeho přátel, Jobsovi jeho vztah k zaměstancům vyčítali. Rozhodně se nechoval jako sluníčko a slyšet od něj chválu bylo pomalu legendou. Jobs proto měl ale důvod. Věděl, že když bude na zaměstance krutý, oni budou pracovat mnohem lépe, než když se vůbec neozve.

Odchod z Apple

V roce 1985, kdy se stálo zvyšovalo napětí mezi Jobsem a CEO Johnem Sculley, kterého nechal sám Jobs dosadit, byl nucem Jobs opustit Apple. Steven byl tedy vyhozem ze svojí vlastní firmy. Ještě ten rok založil firmu NeXT Computer. Hned po roce došel Jobsovi jeho vložený kapitál – 7 mil. dolarů a hrozil krach firmy. Nebýt miliardáře Rosse Perota, který se rozhodl do firmy investovat, pravděpodobně by zanikla. První pracovní stanice NeXT byly uvedeny na trh až v roce 1990 a stály necelých 10 tisíc dolarů. NeXT workstation byl technologicky velmi pokročilý, ale pro své náklady musel být zamítnut. Po skončení této celé aféry, kdy se Jobs vracel zpět do Applu, který byl na prahu krachu, Apple koupil NeXT a společnost Pixar.

https://https://www.youtube.com/watch?v=BDClzSCxOws

Rakovina

Steve Jobs v roce 2004 zjistil, že má rakovinu a doktoři mu řekli, že si „má dát věci do pořádku.“. Jak uvedl ve svém životopisu, věděl, že je to konec, ale netušil, jak na to připravit rodinu. Později se ale zjistilo, že jeho typ rakoviny je léčitelný, a proto podstoupil chirurgický zákrok. V roce 2011 svůj statečbý boj prohrál a zemřel. Jobs vlastnil 138 mil. akcií Walt Disney. Těsně před smrtí nechal postavit obrovskou jachtu – bohužel se jejího vypnutí nedočkal.

Steven Paul Jobs je opravu velká legenda nejen ve světě počítačů. Dokázal se jako dítě z chudé rodiny dostat až na úplný vrchol. Jeho produkty jsou dnes oblíbené, i když CEO Apple je Tim Cook.

Přečetli jste si opravdu velké shrnutí života Steva Jobse. Pokud se o něm chcete dozvědět více, rozhodně doporučuji si přečíst knihu Steve Jobs od Waltera Issacsona.

115px-Steve_Jobs_signature.svg