Ať už předběžně plánujete první příspěvek, který zveřejníte na svůj nový blog, nebo jste nejčtenější web v české republice, který pracuje na svém velkém trháku, máme pro Vás několik aplikací pro spisovatele, které by se vám mohli hodit.



Veškeré aplikace, které vám zde ukáži jsou k dispozici jak na Macu, tak na iOS a to proto, že je důležité psát u stolu, ale i na cestách. Zřejmě výchozím bodem pro většinu uživatelů bude aplikace Pages a možná se někteří z vás ptají, proč používat něco jiného. Začneme tedy hned tímto programem, než se dostaneme k alternativám.

Pages

Pages má skvěle navržené uživatelské rozhraní. Má působit velmi jednoduše pro nezkušené uživatele a zkušeným uživatelům má pod kapotou nabídnout spoustu funkcí. Přímo na iCloudu lze pages zdarma používat. Stačí tedy poznámky jednoduše uložit a pokračovat v psaní třeba na iPhone.

iA Writer

Pokud jste jedním z těch lidí, kterým se zdá trávit mnoho času výběrem fontu, nebo pozice textu zbytečné, pak je pro Vás iA Writer záchranou. Tento software má totiž působit, jako psací stroj. Žádný panel nástrojů, jediné co vidíte je virtuální list papíru a slova, která jste už napsali. I tak musím říct, že iA Writer na mě působí velmi moderně.

iA writer samozřejmě neobsahuje pouze funkci psaní, ale obsahuje i spoustu dalších nastaveních. Jako běžný uživatel toto nastavení ale využívat vůbec nemusíte.

Ulysses

Pokud se vám líbí styl iA writeru, ale potřebovali by jste mít větší přehled nad textem, který píšete, pak je pro Vás Ulysses skvělou volbou. Například, pokud se snažíte napsat román, můžete si jej rozdělit do kapitol a každou kapitolu můžete vidět. Můžete také používat různé témata a šablony.

Scrivener

Scrinever je aplikací, která umí naprosto všechno. Ve Scriveneru si můžete psát různé poznámky na virtuální lístečky. Možnost konfigurace je nesrovnatelná s programy, které jsem Vám představil výše. Zkoumáte různé věci na webu? Můžete uložit kopie online webové stránky a mít je po ruce, když píšete.

Tato aplikace má také jednu důležitou vlastnost a tou je automatické ukládání pokaždé, když dopíšete větu. U Macu není zas tak časté, že by se vypínal, ale když se to někdy stane, tak je tato funkce velmi užitečná protože přinejhorším přijdete jen o poslední větu.

Pokud chcete nějaké mé osobní doporučení, tak rozhodně doporučuji Srivener.

Zdroj: 9to5mac.com