Dlouhý, vyčerpávající právní boj mezi společností Apple a Qualcomm se minulý týden výrazně vyhrotil, když se Qualcomm snažil získat soudní příkaz k zákazu výroby a prodeje iPhonů v Číně. Ale i když to může znít jako jasná zpráva, vzhledem k tomu, že by se ve skutečně zastavila největší celosvětová výroba zařízení, právníci v Číně říkají, že existují tři důvody, proč je malá šance, že o ně bude Qualcomm usilovat.



Reuters zveřejnil zprávy o právních postojích a vyjádření těmi, kteří sledují případ v Číně.

  1. Apple pravděpodobně zasáhne s protimonopolním případem proti společnosti Qualcomm v Číně, kromě těch, které podala jinde.
  2. Stovky tisíc čínských pracovních míst, které závisí na výrobě iPhone, dávají čínským orgánům dobrý důvod, proč žádost zamítnou.
  3. I kdyby soudní příkaz nakonec uspěl, existuje řada právních kroků, které by mohl Apple podniknout, aby jej zpozdil až do okamžiku, kdy se stanou irelevantní.

„Výrobce telefonu iPhone by také mohl usilovat o to, aby patentové případy zdržely soud v Pekingu, zatímco bylo vydáno rozhodnutí o neplatnosti patentu. Případy by pak proběhly po slyšení na pekingském soudu před jakýmkoli soudním příkazem.“

V okamžiku udělení jakéhokoli příkazu by společnost Apple mohla zajistit, že v současných zařízeních již nepoužívá žádnou technologii Qualcomm.

Totéž říkají právníci, Čína může být totiž nepředvídatelná. Poukazují na velmi krátký zákaz prodej iPhonu 6 a 6 Plus v bizarním rozhodnutí a naznačují, že společnost Qualcomm to pravděpodobně používá jako zbraň nejistoty a vidí následně pákový efekt v mimosoudních jednáních.

„Qualcomm se může snažit zmařit technologický gigant prostřednictvím zdlouhavého právního boje, které by mohlo trvat roky v Číně, neboť se snaží dosáhnout pákového efektu v celosvětovém rozporu firem ohledně plateb licenčních poplatků, které požaduje, uvedli právníci z oblasti duševního vlastnictví.“

Zdroj: 9to5mac.com