Iniciativa společnosti Microsoft založená na procesorech ARM pro notebooky by mohla uživatelům nabídnout výjimečnou výdrž baterie, která by mohla trvat několik dní na jediné nabití, což by mohlo připravit cestu pro Apple, aby udělal totéž s výkonnějším A11 Bionic procesorem.



Pete Bernard, hlavní programový manažer skupiny pro připojení k partnerům společnosti Microsoft, se během Qualcomm 5G summitu v Hongkongu zmínil o dlouhé výdrži baterie, i když konkrétní čísla nikdo nevyslovil. Jedná se však doslova „nad očekávání tohoto manažera“.

Nabíječku nemusíte s sebou brát, protože kapacita baterie zaručuje chod i na několik dní. To by absolutně změnilo možnosti zařízení na trhu, pokud jde o způsob, jakým lidé v minulosti používali počítače.

Společnost Microsoft původně oznámila program notebooků založených na technologii ARM v prosinci 2016 s cílem poskytnout pro operačním systémem Windows 10 na čipové sérii Snapdragon 835, jak se používá v technologiích Google Pixel 2 a Samsung Galaxy S8 ve Spojených státech. Teoreticky by toto schéma mohla vést k vytvoření tenčích a lehčích notebooků s delší výdrží baterie, při zachování výkonnosti zpracování.

Na schématu budou nejprve zapojeni pouze tři výrobní partneři: HP, Asus a Lenovo. Microsoft a Qualcomm naznačily během události, že se k pozdějšímu datu připojí více dodavatelů, přičemž Bernard potvrzuje, že „měli jsme nějaké rozhovory s dalšími výrobci OEM pro budoucí zařízení, která jsou velmi vzrušující, pokud jde o jejich vlastní točení“.

Viceprezident Qualcommu pro globální produktový marketing Don McGuire odhalil, že použití Snapdragonu 835 je pouze počáteční a poradenství při zavádění budoucích čipsetů bude provedeno s ohledem na „notebooky“. „Uvidíte vyvíjenou cestovní mapu s mobilními počítači v něm mnohem definitivněji než v minulosti. Uvidíte vývoj různých úrovní přístrojů,“ řekl McGuire.

Microsoft již testuje „stovky“ notebooků se systémem ARM v sídle společnosti, potvrdil Bernard. „Máme stovky těchto zařízení denně používaných v Redmondu.“

V současné době Qualcomm a Microsoft očekávají, že oficiálně oznámí notebooky do konce letošního roku, přičemž budou dodržovat jednoroční časovou lhůtu stanovenou v prosinci loňského roku. „Během nadcházejících týdnů se od nás budeš řídit více,“

Apple a ARM

Když Apple v roce 2006 změnil firmu čipů na Intel, generální ředitel Steve Jobs uvedl, že vývojářské verze OS X jsou pro hardware Intel paralelně s PowerPC již dlouhou dobu vyvíjeny. Zatímco nedošlo k žádnému úniku kódu, který by v tu chvíli definitivně poukazoval na procesory ARM Apple A-series, je zřejmé, že se v Cupertino podobně vyvíjí tento směr i dnes.


Ale iOS a macOS sdílejí společnou kódovou základnu v mnoha ohledech. Apple Metal je implementován na obou operačních systémech, stejně jako APFS. Všechno, co by zůstalo, by bylo opatření zpětné kompatibility podobně jako „Rosetta“, která umožňuje, aby kód PowerPC běžel na procesorech Intel, nebo implementace „fat binary“, kterou dlouhodobě Mac uživatelé z migrace 680×0 do PowerPC.

Z pohledu benchmarku je procesor Apple A11 Bionic pozoruhodně podobný jako u 13pinového MacBook Pro. Je také výkonnější a pod kontrolou společnosti Apple z hlediska vývoje od hardwaru až po firmware, a to až po kódovací prostředí.

Nový A11 Bionic procesor má šest jader, s přidáním dvou vysoce účinných jader ke čtyřem v A10 Fusion. Procesor řady A je poprvé schopen asymetrického vícenásobného zpracování, což znamená, že všech šest jader může být spuštěno současně s jedním úkolem – což je vhodnější pro stolní nebo přenosné prostředí.

Pokud by Intel spadl a nedokázal poskytnout přesvědčivé procesory pro počítače zvláště na nízkém spotřebě, Apple by pravděpodobně učinil přechod na ARM procesor řady A ve velmi krátkém čase.

Zdroj: appleinsider.com