Vývojář Felix Kraus upozornil na nebezpečí, kterého se uživatelé mohou snadno vyvarovat v podobě zamítnutí souhlasu k přístupu k vašemu fotoaparátu. Aplikace totiž v případě povolení může zaznamenávat fotografie a videa na pozadí telefonu, takže o tom ani nemusíte vědět.



Mnoho aplikací pravidelně požaduje povolení k fotoaparátu v systému iOS, což uživatelům umožňuje posílat fotografie z role Rollover, fotografovat přímo v aplikaci atd. Vývojář vysvětlil, že s tímto oprávněním se může stát aplikace snadno zneužitelná s přístupem na přední a zadní fotoaparát iPhonu. Touto cestou totiž může nahrávat obsah, šířit jej online a dokonce spustit software pro rozpoznávání obličeje v reálném čase, který detekuje emoce, to vše bez toho, aby bylo uvedeno, že váš iPhone zaznamenává vás nebo vaše okolí.

Kraus vytvořil demo nazvané watch.user, aby dále zdůraznil svojí myšlenku, a tak vytvořila falešnou aplikaci pro sociální sítě, která sleduje uživatele. Když se pohybujete v aplikaci, tak „najednou se podíváte na sebe, pořízenou fotografii před pár vteřinami, když jste procházeli aplikaci.“ Ve výše uvedeném obrázku vysvětlil, že s vizionářským rámcem v systému iOS 11 by mohl vývojář dokonce mapovat něčí tvář, aby sledoval výrazy uživatelů. Krausuv mapovací software zobrazoval odpovídající emoji jako další důkaz celého koncepceptu.

V opačném případě musíte zrušit přístup k fotoaparátu pro všechny aplikace – což by značně bránilo užitečnosti mnoha aplikací – a místo toho vždy používali aplikaci přímo od Applu.

Chcete-li zkontrolovat, které aplikace mají přístup k fotoaparátu a knihovně vašich fotografií v iPhonu, přejděte do Nastavení > Soukromí > Fotoaparát. Dále můžete navštívit i položku Fotogalerie a Polohové služby.

Zdroj: macrumors.com