Federální úřad pro vyšetřování Spojených států (FBI) nedokázal rozšifrovat data z 6900 mobilních zařízení, do kterých se pokoušel získat přístup v průběhu posledních 11 měsíců, informuje Associated Press. Ředitel FBI Christopher Wray sdílel číslo na výroční konferenci Mezinárodní asociace policejních náčelníků v neděli.



Během prvních 11 měsíců běžného fiskálního roku Wray říká, že 6900 zařízení, které byly nepřístupné, představovalo polovinu všech zařízení, ze kterých se FBI pokoušelo získat data. Wray nazval neschopnost FBI jako „obrovským, obrovským problémem“.

Wray neurčil, kolik z 6900 zařízení, kam se FBI pokoušelo dostat byl iPhony nebo iPady se s operačním systémem iOS, ale šifrování bylo problémem mezi Apple a FBI od minulého roku, kdy se probíhala kauza odemčením iPhonu 5c vlastněný Syedem Farookem, jedním ze střelců v útoku v prosinci 2015 v San Bernardino.

FBI se pokusilo Apple donutit prostřednictvím soudu, aby bylo dosaženo přístupu do zašifrovaného zařízení třeba prostřednictvím přístupového kódu.

Apple odmítl a bojoval proti soudnímu příkazu a tvrdil, že žádost FBI by mohla dát „nebezpečný precedens“ s vážnými důsledky pro budoucnost šifrování smartphonu. Apple nakonec kapituloval a FBI požádala izraelskou firmu Cellebrite, aby zařízení rozšřifrovali .

Po incidentu došlo k nátlaku na nové zákony o šifrování , ale do značné míry zmizely poté, co byly technologické společností označeny za „absurdní“ a „technicky nešikovné“.

„Apple hluboce věří, že lidé ve Spojených státech a po celém světě si zaslouží ochranu dat, bezpečnost a soukromí. Obětování jednoho nebo druhého pouze ohrožuje lidi a země,“ uvedl Apple ve svém prohlášení.

Zdroj: macrumors.com