Společnost Apple a její výrobní partner Foxconn potvrdili případy, kdy studenti pracovali v předčasech na sestavení zařízení iPhone X a obě společnosti nyní provádějí nápravná opatření, jak uvádí Financial Times.



Společnost Apple provedla audit a potvrdila „příklady studentů pracujících přesčas v dodavatelském zařízení v Číně„, jak uvádí zpráva. „Potvrdili jsme, že studenti pracovali dobrovolně, byli jim poskytnutý výhody a kompenzace, ale neměli by jim být dovoleno pracovat přesčas,“ dodal.

Foxconn uvedl, že „veškerá práce byla dobrovolná a náležitě kompenzovaná„, ale přiznal, že stážisté „pracovali v přesčasech v rozporu s našimi zásadami„, což údajně zakazuje pracovat více než 40 hodin týdně.

Vyjádření od společností Apple a Foxconn přicházejí poté, co šest studentů středních škol uvedlo ve Financial Times, že běžně pracují 11 hodin denně s výrobou iPhone X v továrně Foxconn v čínské Zhengzhou.

Studenti ve věku 17 až 19 let údajně řekli, že jim bylo řečeno, že tříměsíční stáž v továrně vyžaduje „pracovní zkušenost„, kterou museli absolvovat, aby absolvovali Zhengzhou Urban Rail Transit School.

Společnost Foxconn věří, že každoročně najme významný počet sezónních pracovníků, aby sestavila nejnovější modely iPhone včas pro náročnou nákupní sezónu. Ve zprávě, která cituje anonymního zaměstnance Foxconni, může být až 300 000 pracovníků, kteří produkují až 20 000 iPhomů za den.

Zdroj: macrumors.com