Apple se dnes oficiálně omluvil za úmyslné zpomalování iPhonů, nikdy však neměl potřebu zkracovat životnost baterie u jakéhokoli produktu od společnosti Apple a znehodnotit tak uživatelský žážitek za účelem zvýšení prodeje novějších generací.



Jedná se o funkci správy napájení, která byla zpočátku představena v iOS 10.2.1 na iPhone 6 a iPhone 6s, který byl implementován tak, aby se zabránilo neočekávaným odstávkám kvůli vysokému výkonu. Nejasnosti ohledně této kauzy vedlo Apple k tomu, že v minulých dnech bylo podáno několik soudních žalob na Apple, které tvrdí, že Apple úmyslně zpomaluje starší iPhony.

Apple se vyjádřil:Chemicky stárnoucí baterie se stává méně schopnou dodávat špičkové energetické zatížení, zejména v nízkém stavu nabití, což může vést k neočekávanému vypnutí přístroje v některých situacích. 

Chcete-li pomoci zákazníkům dozvědět se více o nabíjecí baterii iPhone a faktorech ovlivňujících její výkon, zveřejnili nový článek v podpoře, baterie a výkon iPhone. 

Mělo by být samozřejmé, protože si myslíme, že náhlá a neočekávaná odstávka bateire je nepřijatelná. Nechceme, aby někdo z našich uživatelů ztratil volání důsledkem nestabilní baterie, chyběla mu fotografie nebo přerušíl nějakou jinou práci ve svém iPhonu.“

Tyto funkce správy napájení jsou implementovány v zařízeních iPhone 6, iPhone 6 Plus, iPhone 6s, iPhone 6s Plus, iPhone 7 a iPhone 7 Plus a v budoucnu budou přidány do budoucích telefonů iPhone. Aktivuje se, při zhoršení stavu baterie.

Apple říká, že začala přijímat zpětnou vazbu od zákazníků, kteří viděli pomalejší rychlost, což původně mohlo být způsobeno aktualizacemi softwaru a drobnými chybami v systému iOS 11, ale nyní se domnívá, že pokračující chemické stárnutí baterií ve starších zařízeních je chyba.

S cílem zmírnit obavy zákazníků a vypořádat se s nedávnou zpětnou vazbou od zákazníků Apple uvedl, že provede několik změn.

– Cena náhradních baterií pro iPhone, které nejsou v záruce, klesá z 79 dolarů na 29 dolarů a začíná koncem ledna a trvá do prosince 2018. Společnost Apple plánuje v blízké budoucnosti poskytnout více informací o cenovém poklesu, ale bude se vztahovat na ty kdo mají iPhone 6 nebo novější, jehož baterie je třeba vyměnit.

– Na začátku roku 2018 bude aktualizace systému iOS představovat nové funkce, které uživatelům umožní lépe vidět stav baterie svého iPhone, takže mohou jasně vidět, zda stav baterie ovlivňuje jejich výkon.

Apple říká, že jejích tým také pracuje vždy na způsobech, jak zlepšit uživatelskou zkušenost, včetně toho, jak je dosaženo výkonu, aby se zabránilo neočekávaným výpadkům u stárších baterií.

Celé to vypadá oficiálně vypadá jako nechtěné nedorozumění, ale kolik uživatelů tímto způsobem Apple skutečně za ty roky od iPhonu 6 donutil k nákupu nového iPhonu?

Zdroj: macrumors.com