Nový počítač společnosti Apple iMac Pro má také nový vlastní čip nazvaný T2, díky čemuž mohou uživatelé uzamknout svůj bootovací proces Mac a také manipulovat s funkcemi systému, jako je fotoaparát, ovládání zvuku a správu pevného disku.



Podrobnosti o čipu T2 odhalil v úterý Cabel Sasser. Podle něj čip T2 kombinuje dříve oddělené funkce, včetně řízení systému, procesoru obrazových signálů pro fotoaparát FaceTime, ovládání zvuku a řízení SSD. Navíc, stejně jako čipy řady A pro iPhone a iPad a také čipy T1 pro MacBook Pro před ním, T2 je bezpečný pro ukládání informací, jako jsou hesla. Také má hardwarový šifrovací stroj, uvádí Sasser.

„Tento nový čip způsobí, že šifrovací klíče pro ukládání dat přecházejí ze zabezpečené části přímo do hardwarového šifrovacího stroje v čipu – váš klíč tedy nikdy neopustí čip,“ napsal Sasser na Twitteru. Chcete-li využít čip T2, MacOS High Sierra obsahuje nový nástroj „Startup Security Utility“. Uživatelé zde mohou zapnout heslo firmwaru, aby zabránili spuštění počítače z jiného pevného disku, disku CD nebo DVD bez hesla.

MacOS také získává nové možnosti „Secure Boot“, od „Full Security“ až po „Medium Security“ nebo žádné. Pokud je zapnutá funkce „Full Security“, systém zajišťuje, že lze spustit pouze nejnovější a nejbezpečnější software, který vyžaduje připojení k síti při instalaci softwaru.

Zdroj: appleinsider.com