Pokud jste se někdy snažili svým dětem omezit přístup k mobilům či tabletům na doporučenou dobu 1-2 hodin denně, pak je tu dobrá zpráva: zdá se, že toto opatření není vůbec nutné.



Společná studie mezi Oxfordským internetovým institutem a Cardiffskou univerzitou, publikovaná v časopise Child Development, zjistila, že neexistuje žádný konkrétní časový údaj, kolik hodin by děti měly u přístrojů trávit, aby to bylo vyhovující dobrým životním podmínkám dětí. S využitím údajů z přibližně 20 000 telefonických rozhovorů s rodiči posoudili autoři vztah mezi technologickým využitím jejich dětí a blahobytem.

Během jednoho měsíce byl tento vztah měřen z hlediska péče, dopadu na emocionální odolnost, zvědavost a pozitivní vliv. Výsledky ukázaly řadu zajímavých zjištění, která naznačují, že omezení používání digitálních zařízení pro děti není nutně přínosem pro psychickou pohodu dětí. Další výzkum naznačuje podobné výsledky jako výsledky uvedené v nedávné studii dospívajících; že mírné používání těchto technologií nad doporučenými limity může být skutečně spojeno s mírně vyšší úrovní blahobytu dětí.

Zdroj: 9to5mac.com