Federální kriminální policie (BKA) v Německu začala používat jeden z nejkontroverznějších vyšetřovacích nástrojů posledních let: státního trojského koně pro smartphony. Podle informací od Süddeutscher Zeitung, WDR a NDR se již v současném vyšetřování používá k přístupu k údajům a dokumentům od podezřelých osob. Z důvodů „operačních taktik“ BKA nechtěla poskytnout žádné informace o tom, jak často byl software již používán.



Policie se odkazuje na trojskéh koně, který je používán státem a využívá slabé stránky zabezpečení v počítačích. Platí to pro stolní počítače a notebooky, stejně jako pro obecně lépe chráněné smartphony a tablety. Vyšetřovatelé odmítají termín „Státní trojský kůň“. Nebylo však potvrzeno a ani vyvráceno, že se nejedná i o iPhone, iPad a Mac.

Ve svých rozpočtových dokumentech pro rok 2017 požádala BKA o finanční prostředky ve výši 50 milionů eur na zlepšení „provozních informačních systémů“. Trojský kůň byl nazván „třetí produktovou řadou“. První a druhá produktová řada byla určena pro notebooky a stolní počítače.

V létě roku 2017 federální vláda jasněji definovala právní rámec pro používání trojského koně v zákoně. Od té doby mohou vyšetřovatelé sledovat probíhající komunikaci – telefonní hovory, protokoly chatu, e-maily – stejně jako čtení dat uložených v přístroji předtím, než prokurátoři vyšetřovali podezřelého. Někteří se obávvají, že toto opatření by mohlo vstoupit do každodenního policejního života.

V roce 2017 se jednalo o dvě desítky případů, kdy byl sledován Facebook Messanger, stejně jako WhatsApp. Tato komunikace je přitom šifrovaná, aby nemohlo dojít k dešifrování, ale trojský kůň se postará o duplicitní informace pro policii ještě předtím, než jsou odeslány a následně data šifrovány. Důvěra veřejnosti v digitální soukromí byla tedy narušena.

Zdroj: sueddeutsche.de