Apple čelí obvinění, že úmyslně zpomaluje starší iPhony, aby motivovaly zákazníky k zakoupení novějších modelů. Právní boj bude probíhat pravděpodobně v soudní síni poblíž centrály společnosti v Kalifornii.



Americká soudní komise uvedla, že uvažuje o konsolidaci desítek stížností týkajících se výkonnosti iPhone podaných proti Apple během slyšení plánovaného na čtvrtek 29. března v Atlantě v Gruzii. Apple v současné době čelí 59 žalobám v 16 okresních soudech ve Spojených státech. Celkový počet osob, který se objeví před soudcem Edwardem J. Davilem je 30. Apple čelí podobným soudním sporům v nejméně dalších šesti zemích, včetně jedné podané v pátek v kanadském úřadu pro spravedlnost v Ontariu.

Soudní spory rostou od konce prosince, kdy společnost Apple zjistila, že jsou zpomalovány některé přístroje s chemicky stárnoucími bateriemi. To se stalo díky zvýšení výkonu starších telefonů, aby se zabránilo neočekávánému vypnutí zařízení. Tato funkce byla představena v iOS 10.2.1. Společnost Apple se zpočátku nezmínila dostatečně o této změně při vydání aktualizace iOS. Za to se společnost omluvila a snížila cenu pro výměnu baterií pro iPhone 6 a novější až do konce roku 2018. Apple také poskytne uživatelům větší viditelnost zdraví svých baterií v aktualizaci iOS 11.3, tato funkce je již dostupná v beta verzi.

Zdroj: macrumors.com