iPhony a celkově všechny iOS zařízení jsou známé svým výborným zabezpečením, které nedokáže prolomit ani samotný Apple. V minulosti chtělo FBI po Applu vytvoření backdooru do iOS, který by umožnil státním orgánům prolomení zabezpečení. K tomu ale Apple nikdy nepřistoupil. Americká společnost Grayshift však tvrdí, že s pomocí nástroje za 15 000 dolarů odemknout iPhone dokáže. Co je na tom pravdy?



Další americká společnost nabízí možnost dostat se skrze šifrování iPhonu a to dokonce na verzi iOS 11. Firma Grayshift nabízí nástroj pojmenovaný GrayKey za 15 000 dolarů, který by měl umožnit 300 pokusů o přístup k datům na šifrovaném iPhonu, zatímco dražší verze za 30 000 dolarů by měla mít pokusů o přístup neomezeně mnoho. Jak se v minulém týdnu zmínil týdeník Cellebrite, je zatím nejasné, která verze iOS 11 je zranitelná. Grayshift mohl například objevit chybu v iOS 11.0, nebo 11.1, která už byla mezitím v novějších systémech opravena.

Je však také nutné podotknout, že se jedná o další příklad firmy, která mluví o tom, co dokáže, nicméně zatím jsme žádný výsledek neviděli. I kdyby to však tato společnost dokázala, stále u většiny uživatelů není důvod k obavám. Kromě toho, že je tato metoda poměrně drahá, útočník potřebuje fyzický přístup k zařízení a správnou verzi operačního systému. Zmínka o 300 pokusech o přístup za 15 000 dolarů také naznačuje, že metoda potřebuje brute force metodu (zahlcení požadavky o přístup s různými přístupovými kódy), aby vůbec mohla fungovat.

GrayKey by měl podle jeho tvůrce také fungovat na zamknutých iPhonech a s jeho pomocí by mělo být možné dostat z telefonu kompletní souborový systém.

A jak se bránit? Jako vždy vám doporučíme aktualizovat na nejnovější verzi operačního systému iOS. Nemusíte mít však obavy, jak jsme již zmínili výše, pokud někdo opravdu nestojí o přístup k vašemu telefonu tak, aby „vyhodil“ desítky tisíc dolarů za přístup, pravděpodobně se s tímto nástrojem nikdy nesetkáte. A i kdyby, stále je možnost na iOS zařízení nastavit vymazání po 10 neúspěšných pokusech o přihlášení.

Zdroj: 9to5mac.com